Zo sluiten klanten vriendschappen met je

Zo sluiten klanten vriendschappen met je

Jelle Brandt Corstius maakt een podcast over de Oekraïneoorlog, voor Trouw. Hij was vroeger correspondent in Moskou, presenteerde Zomergasten, is reisjournalist en schreef de ‘Universele reisgids voor moeilijke landen’.

In de nieuwste aflevering van zijn podcast ‘Voordat de bom valt’ – die ondanks de titel leuk is om naar te luisteren (Jelle denkt niet dat de bom gaat vallen) – vertelt hij over een reis die hij ooit maakte naar een plaatsje in Alaska dat vlakbij Rusland ligt. Hij deed daar verslag van de walvisjacht door een Inuitvolk dat toestemming heeft om een paar walvissen per jaar te vangen omdat ze ervan afhankelijk zijn voor hun overleving. De slacht van de walvissen doen ze op de landingsbaan van een vliegveldje, want dat is de enige plaats die groot genoeg is.

Het gebied is dun bevolkt en Brandt Corstius vertelt dat hij met de fotograaf samen een keer middenin de toendra strandde met de auto, omdat de snelweg na 20 kilometer ophield.

Hij vertelt in de podcast:

“Het is een van de eenzaamste plekken waar ik ooit ben geweest. We hadden de radio aanstaan en een dj zei op dat moment: ‘Als er iemand luistert, bel me dan even. Dan weet ik dat ik dit niet voor niks doe.’ “

Voelt jouw marketing ook een beetje alsof je het voor niks doet? Alsof je tettert in de ruimte zonder dat iemand het opvangt?

“Breakie breakie, is er iemand staandebij, over?”

Marketing zou niet wanhopig moeten aanvoelen, alsof je een radio-dj bent in een stijfbevroren moddervlakte op de rand van de beschaving. Of een zendamateur in de jaren ’80 met een 27MC bakkie, op zoek naar andere eenzame vreemdelingen.

Je wilt het gevoel hebben dat je een eigen publiek hebt. Dat naar je luistert en op gezette tijden afstemt op jouw frequentie. Dat lukt het beste als je luisteraars, lezers en kijkers als vrienden behandelt, regelmatig bij ze incheckt en altijd wat leuks te vertellen hebt.

Wees geen sufneus, doorgeefluik of mompelende docent in je marketing zoals zo veel van je concullega’s. Die zich vaak als een dj in Alaska voelen.

Als je wel wat ideeën kunt gebruiken voor leukerdere marketing waardoor klanten vriendschap met je sluiten en je hebt mijn boek Nummer 1 nog steeds niet gelezen (tssss), ga dan naar www.nummer1.online en gooi hem in je winkelmandje.

Over en sluiten.

Aartjan van Erkel

« Vorige: Vind je eigen theelepeltje

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *