Ziggo jaagt klanten weg na inflatiecorrectie

Heel veel klanten geven aan weg te gaan bij kabelaar Ziggo na een extreem hoge inflatiecorrectie van gemiddeld 8,5 procent per 1 juli.
Bij het populairste Internet Complete-abonnement moeten klanten per maand zelfs 6 euro per maand meer betalen. Alles-in-1 Complete gaat van 74 naar 80,75 euro per maand.
Het abonnement dat in absolute zin de minst hoge prijsverhoging krijgt, is het Internet Giga-abonnement, met momenteel een downloadsnelheid van 1000Mbit/s en een upload van 50Mbit/s.
De provider zegt dat de prijsverhogingen het gevolg zijn van hogere kosten, zoals energie die nodig is voor het netwerk en de datacenters.
Maar de klanten hebben daar geen boodschap aan, getuige de vele negatieve reacties op forums. ‘Je wordt gewoon verplicht om elk jaar om een nieuwe korting te vragen. Het normale tarief is buiten proportie geworden,’ zo valt onder meer te lezen bij Tweakers. ‘Ze mogen wel een keer gaan beginnen met een ‘beloning systeem’ voor klanten die trouw blijven hangen, want ik heb nu een paar mooie alternatieven ter beschikking die veel sneller internet leveren voor een goedkopere prijs.’
Gemiddeld worden de abonnementen duurder dan die van concurrenten als KPN, T-Mobile, Delta en Caiway, die hun diensten via glasvezel aanbieden. Veel klanten worden pas de komende weken ingelicht over hun duurdere abonnement.
Nog een bittere pil: Ziggo zegt dat de inflatiecorrectie wordt toegepast op grond van de algemene voorwaarden en dat het daarom niet mogelijk is om kosteloos op te zeggen voor het einde van het contract.
Een mogelijkheid om de kosten te beperken is om te downgraden, oftewel over te gaan op een lagere internetsnelheid. Ziggo probeert elk jaar klanten te behouden met een verhoging van de internetsnelheden, maar die zijn al hoog en snelheidsverhogingen dragen nauwelijks nog bij aan een betere internetervaring.
De prijsverhoging lijkt voor Ziggo contraproductief uit te pakken. De kabelaar zag vorig jaar al 63.000 internetklanten vertrekken naar glasvezel, waarvan 6500 in het laatste kwartaal. In 2021 verloor de kabelaar 1,6 procent van de klanten, omgerekend 99.500 Nederlanders.
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om over te stappen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of er maatregelen nodig zijn om de concurrentie te stimuleren in gebieden waar mensen een snel internetabonnement (van minimaal 200 megabit per seconde) alleen kunnen nemen via het kabelnetwerk.
Dat geldt momenteel voor circa 3 miljoen huishoudens, voornamelijk in grote steden die pas later aan de beurt zijn voor het aanleggen van glasvezel. Omdat op de kabel maar één aanbieder actief is, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil.

Ik richt mij op alle online marketing gerelateerde ontwikkelingen en schrijf hier over.