Wat is Lorem Ipsum? De ultieme dummy tekst!

Wat is Lorem Ipsum? De ultieme dummy tekst!

Dit artikel Wat is Lorem Ipsum? De ultieme dummy tekst! verscheen als eerst op WPLounge.

Ben je bezig met het ontwikkelen van je website? Dan komt het veelal op details aan. Zo moet je de verschillende blokken, kolommen en onderdelen perfect ten opzichte van elkaar uitlijnen. Om dat zo goed mogelijk te doen, komt Lorem Ipsum van pas. Dit is de ultieme dummy tekst!

Wat is de betekenis van Lorem Ipsum?

De tekst Lorem Ipsum heeft geen speciale betekenis. Het is simpelweg een opvultekst die door veel specialisten gebruikt wordt. Veel ontwerpers van een WordPress website gebruiken deze tekst, maar dit geldt ook voor drukkers, zetters en andere grafisch ontwerpers.

Is Lorem Ipsum een echte taal?

Nee, Lorem Ipsum is geen echte taal. Lange tijd werd deze tekst ten onrechte geassocieerd met het Latijns. In werkelijkheid is deze tekst niks meer dan een opvultekst.

Hoe is Lorem Ipsum ontstaan?

Voor de historie van Lorem Ipsum moeten we naar een passage uit de Finibus Bonorum et Malorum van Cicero. In dit meesterwerk komt de volgende tekst naar voren: “Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…”.

In de 16e eeuw heeft een drukker deze tekst bij toeval overgenomen. En vanaf dat moment heeft de grafische industrie deze tekst eigenlijk continu gebruikt. Wel zijn er meerdere varianten op ontstaan, maar de standaardversie is nog steeds het meest gebruikt.

De originele passage

De originele passage luidt dus als volgt: ‘Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit.’

Deze passage is echter uitgebreid tot een stuk van 69 woorden. Als je dat stuk eindeloos op je website plakt, krijg je een duidelijk indruk van de tekstuele uitingen op je website.

Je bent hiermee in staat om je website ‘af’ te zien als alle tekst hiervoor is geschreven.

De originele passage vertaald naar het Nederlands

Bovengenoemde passage betekent het volgende in het Nederlands:

“Niemand houdt van pijn, zoekt de pijn op en wil pijn hebben alleen om de pijn zelf”.

Waarvoor wordt Lorem Ipsum gebruikt?

Lorem Ipsum wordt veelvuldig bij het ontwikkelen van een WordPress website gebruikt. Denk je een mooi thema gevonden te hebben? En heb je dit thema helemaal naar wens ingesteld? Dan kun je de tekst op pagina’s, in berichten en in widgets plakken. Je krijgt nu een duidelijke indruk van de algehele uitstraling van de website.

Ook drukkers en zetters gebruiken deze tekst al sinds de 16e eeuw. Ook voor hen geeft deze tekst veel duidelijkheid. Veel duidelijkheid over hoe iets er inclusief tekst uit komt te zien.

In WordPress is het erg handig om van dummy teksten gebruik te maken. Met deze opvultekst krijg je een duidelijke indruk van je website. Je ziet duidelijk hoe het design van je website er uit ziet. En je ziet ook direct op welke manier je je website bijvoorbeeld nog mooier uit kunt lijnen.

Waarom hier dan juist deze opvultekst voor gebruikt wordt? Omdat deze tekst qua lettergebruik en woorden heel veel op een ‘echte’ taal lijkt. Dit zorgt ervoor dat je direct een goede indruk krijgt van een grafisch ontwerp. Dit kan je nieuwe WordPress website zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een flyer, poster of andere grafisch ontwerp zijn.

Waar kan ik Lorem Ipsum tekst genereren?

Op het internet zijn meerdere zogeheten Lorem Ipsum generators te vinden. Met deze generators kun je zelf instellen hoeveel paragrafen of woorden je nodig hebt. De generator maakt vervolgens de passende dummy tekst voor je.

Maar, je kunt deze tekst ook zelf in Word genereren. In de nieuwste versies van Office kun je de Lorem Ipsum tekst zelf inladen, waarna je deze naar bijvoorbeeld WordPress kunt kopiëren.

Dit artikel Wat is Lorem Ipsum? De ultieme dummy tekst! verscheen als eerst op WPLounge.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *