Wat is E-E-A-T? Google update richtlijnen

Wat is E-E-A-T? Google update richtlijnen

Op 15 december heeft Google een aanpassing gemaakt aan de “quality rater guidelines”. Google gebruikt E-A-T als richtlijn om de inhoud en kwaliteit van websites te beoordelen. De bestaande richtlijn ‘E-A-T’ krijgt nu een extra E voor ‘Experience’. Deze aanpassing is onderdeel van bredere inspanningen die Google verricht om de content in de zoekresultaten kwalitatief te houden. 

blank

Waar staat E-E-A-T voor?

E-E-A-T staat voor:

  • Experience (nieuw)
  • Expertise
  • Authoritativeness
  • Trust

 

De toevoeging van ‘Experience’ suggereert dat de kwaliteit van de inhoud ook kan worden beoordeeld op de persoonlijke ervaring van de gebruiker. Hiermee benadrukt Google ook het belang van “vertrouwen”. Als iemand een recept publiceert hebben ze het gerecht dan al eens zelf gemaakt? Het wordt dus belangrijk om meer vanuit eigen ervaring te schrijven.

Wat is E-E-A-T?

EEAT staat dus voor Experience, Expertise, Authoritativeness and Trust. Deze 4 aspecten zijn voor Google belangrijke factoren bij het beoordelen van de kwaliteit van een website.

Bron: quality rater guidelines (pag. 27)

blank

Trust

Naast de introductie van een extra letter – E voor Experience – stelt Google nu ook “Trust” centraal in deze ‘familie’ als belangrijke overwegingen voor pagina kwaliteit. Vertrouwen is de mate waarin een pagina “nauwkeurig, eerlijk, veilig en betrouwbaar” is. 

 

Hoeveel vertrouwen een pagina nodig heeft, hangt volledig af van de aard van de pagina. Google heeft ook een nieuwe tabel aan de richtlijnen toegevoegd, waarin wordt aangegeven hoe de kwaliteit van de pagina’s kan worden beoordeeld.

blank

Bron: quality rater guidelines (pag. 27)

Experience 

Bepaal in hoeverre de maker van de inhoud voldoende persoonlijke ervaring heeft met het onderwerp om betrouwbaar te zijn. Veel soorten pagina’s zijn meer betrouwbaar en effectief als ze zijn gemaakt door mensen die persoonlijk ervaring hebben met het onderwerp.

 

Expertise
Dit gaat om het belang dat de schrijver van de content als expert wordt gezien. 

Om een expert te zijn, moet je uitgebreide praktijkervaring en/of formele training hebben. 

 

Authoritativeness
Waar staat de website bekend om? Is het een betrouwbare bron voor informatie over een specifiek onderwerp? Bijvoorbeeld, als je een nieuw paspoort nodig hebt, zou je naar de website van de Rijksoverheid gaan. Wat zeggen anderen over het bedrijf? Nieuwsartikelen en onafhankelijke reviews zijn goede bronnen van informatie over de reputatie van een bedrijf.

Wat betekent dit voor jouw content?

We weten door de verschillende Google updates in de afgelopen de jaren dat originele en kwalitatieve content belangrijk is voor succes op de langere termijn. 

 

Als reactie op een groeiende bezorgdheid over de kwaliteit en diversiteit van content – die verschijnt in de zoekresultaten – kondigde Google op 18 augustus 2022 de Helpful Content Update aan. Hier geeft Google de voorkeur aan content die is  geschreven door en voor mensen in plaats van voor de zoekmachine of door een AI bot.

Hoe pakken wij dit op?

Onze SEO specialisten houden het team met copywriters voortdurend op de hoogte van de laatste SEO ontwikkelingen. Deze aanpassing in de richtlijnen komt dus niet als een verrassing, want Google hamert al langer op kwalitatieve content. En laat dat nou precies zijn waar onze copywriters in getraind zijn. Het schrijven van sterke en overtuigende SEO-teksten die écht aansluiten op de zoekintentie van de bezoekers. Zo ontstaan er teksten die mensen en zoekmachines interessant vinden.

No votes yet.