Voorbij de hype: een kijkje in de toekomst van ChatGPT

Ruim twee maanden na de lancering van ChatGPT maken we de balans op. Is ChatGPT een blijvertje? De hype is in ieder geval groot genoeg om Google paniek te bezorgen en miljarden dollars van Microsoft binnen te halen. Hoe zullen Google en Microsoft anticiperen op ChatGPT en hoe groot is de invloed van ChatGPT nu écht? In dit artikel doen we een aantal voorspellingen.
Slechts vijf dagen na de lancering op 30 november 2022 werd de Chatbot al door 1 miljoen mensen gebruikt. Ter vergelijking, Twitter deed er bijna twee jaar over om dit aantal te bereiken. Onlangs werd bekend dat Microsoft meerdere miljarden heeft geïnvesteerd in OpenAI, het bedrijf dat achter ChatGPT zit. Microsoft heeft ChatGPT inmiddels in zoekmachine Bing geïntegreerd. Microsoft heeft hiermee het voordeel dat het veel eerder dan andere partijen enorm veel data genereert, nu de hele wereld ChatGPT veelvuldig gebruikt.
Microsoft gokt erop dat de toekomst van zoekopdrachten ligt in conversational search. We zien die ontwikkelingen ook al in de zoekwoordtrends. Ook de voice search-trend zet – weliswaar langzamer dan verwacht – door. Microsoft ziet hier een mogelijkheid om de enorme achterstand op Google die ze hebben in te lopen. Onlangs lanceerde Microsoft de mogelijkheid om te chatten met zoekmachine Bing (video). Er wordt gebruik gemaakt van de technologie van OpenAI.
Maar ook Google staat op scherp. Het bedrijf heeft de oorspronkelijke oprichters bij elkaar geroepen voor een crisisberaad over hoe ze zullen reageren op de lancering van ChapGPT. Begin februari werd bekend dat het moederbedrijf van Google chatfuncties zal gaan toevoegen aan een zoekmachine. De chatbot Bard moet dit voorjaar nog de concurrentiestrijd aangaan met ChatGPT.

Afbeelding: een preview van Google’s antwoord op ChatGPT. Chatbot Bard wordt momenteel klaar gemaakt om gebruikt te worden door een grote publiek.
CEO van OpenAI tempert verwachtingen
De afgelopen weken verschenen er in de media berichten waarin werd gesteld dat ChatGPT-4 – de volgende versie, die later dit jaar gelanceerd zal worden – 100, 200 of zelfs 500 maal meer impact zal maken dan de huidige ChatGPT-3.5-versie. Ceo Sam Altman tempert zelf echter de verwachtingen (video) en stelt dat de verwachtingen moeten reëel zijn en dat ChatGPT de mens nog lang niet kan vervangen.
Ook waarschuwt Altman om ChatGPT niet in te zetten voor belangrijke taken. De resultaten uit ChatGPT kunnen misleidend zijn en aan de betrouwbaarheid van de tool wordt nog volop gewerkt. Altman: “De geruchten zijn belachelijk. Mensen vragen erom teleurgesteld te worden en dat zullen ze straks dus ook zijn.” Er zijn inderdaad nog genoeg beperkingen in het gebruik van ChatGPT, waar OpenAI zelf geen geheim van maakt. Hieronder een opsomming van de huidige minpunten.
- ChatGPT geeft soms plausibele, maar incorrecte antwoorden. Dit komt omdat het de antwoorden baseert op een model en niet op de kennis van de trainer.
- De antwoorden van ChatGPT zijn in sommige gevallen beïnvloed door algoritmische vooringenomenheid: stereotyperingen die voorkomen binnen de maatschappij en zodoende een incorrect of onvolledig antwoord kunnen produceren.
- De manier waarop je een vraag stelt bepaalt soms de output van de chatbot. Zo geeft die in sommige gevallen als antwoord “Ik ben niet bekend met ChatGPT”, terwijl je bij herformulering van de vraag wel een (juist) antwoord krijgt.
- De data die gebruikt zijn om de tool te trainen gaan tot 2021. Dit betekent dat ChatGPT onvoldoende getraind is om antwoorden te geven over recentere gebeurtenissen.
- De tool maakt veel gebruik van steeds dezelfde woorden en zinnen. Deze keuzes zijn gebaseerd op de voorkeuren van de trainers voor lange uitgebreide antwoorden.
- Het model stelt geen aanvullende vragen wanneer de vraag van de gebruiker niet helemaal duidelijk is. In plaats daarvan doet ChatGPT een gok.
- ChatGPT is getraind om geen antwoorden te geven op ongepaste verzoeken. Toch komt het nog weleens voor dat er toch een antwoord wordt gegeven op ongepaste vragen.
Ook Google’s Bard kampt nog met kinderziektes. De betrouwbaarheid van informatie is nog een groot aandachtspunt.
Factoren die het langetermijnsucces gaan bepalen
Chatrobots worden steeds slimmer doordat ze zichzelf verder ontwikkelen. Het algoritme leert machines om te leren van ervaring, waardoor de gesprekken steeds ‘echter’ worden. Bijzonder aan ChatGPT is dat het ook onthoudt welke vragen je eerder hebt gesteld, waardoor de ervaring nog persoonlijker wordt. De verwachtingen zijn hooggespannen, want later dit jaar zal OpenAI een nóg krachtigere versie lanceren, het al genoemde ChatGPT-4. De algemene verwachting is dat ChatGPT een sterke invloed gaat hebben op het zoekgedrag van mensen en daarmee een serieuze bedreiging voor óf aanvulling wordt op de bestaande zoekmachines.
Ook Google staat natuurlijk niet stil. Mijn verwachting is dat beide grootmachten elkaar flink zullen uitdagen en dat we aan de vooravond van een revolutie op het gebied van online zoekmachines en de toepassing van AI. De vraag is dan ook: waar staat ChatGPT momenteel en wat gebeurt er zodra de eerste hype voorbij is?
Praktische toepasbaarheid, relevantie en betrouwbaarheid
De output van ChatGPT blijkt nog niet sterk genoeg is om teksten ervan letterlijk over te kunnen nemen, zo concludeerde ik al in een eerdere bijdrage. Ook het controleren van de betrouwbaarheid blijft een tijdrovende klus, waardoor het in sommige gevallen zelfs efficiënter is om een zoekmachine en/of expert te raadplegen.
Ik verwacht dat dit snel gaat veranderen in de toekomst. ChatGPT blijft leren van ervaringen en heeft veel meer potentie dan de huidige zoekmachines, omdat het veel meer datapunten kan combineren. ChatGPT geeft niet alleen output op basis van beschikbare websites, maar is in staat is om nieuwe content te creëren, wanneer dat beter aansluit op je informatie- of hulpvraag.
ChatGPT verzamelt datapunten en maakt daar een verhaal. De output bestaat uit een combinatie van meningen, opinies en andere datapunten, samengebracht in een verhaal op basis van een algoritme. Voor zo ver ik weet toetst het de bronnen niet op betrouwbaarheid zoals Google dit doet met hun E.A.T.-algoritme. Dat betekent dat ChatGPT vooralsnog kampt met een betrouwbaarheidsprobleem. Kortom: gebruik ChatGPT niet voor belangrijke taken, zo waarschuwde Altman zelf ook. Dit maakt de professionele toepasbaarheid vooralsnog beperkt.
De bredere ontwikkeling van AI en machine learning
Dat ChatGPT het medialandschap gaat veranderen is zeker. Maar het heeft nog een lange weg te gaan. Het businessmodel ontbreekt nog. Momenteel kost het enorm veel geld – namelijk de aan de data gerelateerde kosten – om ChatGPT in de lucht te houden zonder dat er inkomsten tegenover staan.
We moeten kijken naar de bredere ontwikkeling, namelijk die van kunstmatige intelligentie en machine learning. Ik denk dat in de toekomst OpenAI verwerkt zal zijn in veel nieuwe diensten. Denk bijvoorbeeld aan het voorstellen van relevante zoekopdrachten, suggesties doen voor reacties op e-mails, suggesties voor je daginvulling, gezondheidstips en recepten op basis van wat je in je koelkast hebt en wat er in de aanbieding is. Het is goed mogelijk dat de vorm waarin ChatGPT uiteindelijk gebruikt wordt er écht helemaal anders uit gaat zien.
Ik verwacht ook dat er de komende jaren heel veel nieuwe ontwikkelingen gaan plaatsvinden en dat we veel nieuwe uitvindingen kunnen verwachten. Siri en Google Home zullen zich verder ontwikkelen en de kans is groot dat Microsoft zelf als eerste met een eigen personal assistant zal komen op basis van ChatGPT. Er zal ook aandacht ontstaan voor de ethische kant: wat gebeurt er met onze eigen autonomie en creativiteit wanneer we alles door AI laten bedenken? Ik kan me goed voorstellen dat de vraag naar AI-specialisten toeneemt en dat deze specialisten zich bezig gaan houden met het creëren van zakelijke oplossingen voor diverse industrieën, maar ook met ethiek.
Al met al concludeer ik dat we een een tijdperk zitten waarin we niet meer om kunstmatige intelligentie en machine learning heen kunnen. Dataverzameling en -analyse wordt nóg veel belangrijker.
Over de auteur: Levi van Wijgaarden is mede-oprichter en partner van Prodos Online Marketing.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Ik richt mij op alle online marketing gerelateerde ontwikkelingen en schrijf hier over.