VN: Noord Korea steelt record hoeveelheid crypto

VN: Noord Korea steelt record hoeveelheid crypto


Noord-Korea heeft in 2022 meer cryptomunten gestolen dan in enig ander jaar. Daarbij zou het land zich vooral hebben gericht op buitenlandse lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijven, volgens een momenteel vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties dat maandag door Reuters werd ingezien.

Volgens schattingen hebben Noord-Koreaanse hackers virtuele activa ter waarde van 630 miljoen dollar gestolen, maar het zou ook makkelijk 1 miljard dollar kunnen zijn.

Het VN-rapport merkte op: ‘De technieken die worden gebruikt door Noord Korea zijn geavanceerder geworden, waardoor het volgen van gestolen geld moeilijker wordt.’

De meeste cyberaanvallen zouden zij uitgevoerd door groepen die worden gecontroleerd door het belangrijkste inlichtingenbureau van Noord-Korea. Dat bureau stuurt hackteam aan met namen als Kimsuky, Lazarus Group en Andariel. Die verschaffen zich toegang tot systemen via verschillende methoden, waaronder phishing.

In 2019 meldden de VN-diplomaten al dat Noord-Korea over meerdere jaren naar schatting 2 miljard had gegenereerd voor zijn massavernietigingswapenprogramma’s met behulp van wijdverspreide en steeds geavanceerdere cyberaanvallen.

De Verenigde Staten waarschuwen al langer dat Noord-Korea klaar is om een zevende kernproef uit te voeren. Sinds 2006 is Noord Korea onderworpen aan VN-sancties.

Het rapport zal later deze maand of begin volgende maand openbaar worden gemaakt, aldus diplomaten.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *