Van der Burg wil binnen maand ‘overlooplocaties’ om Ter Apel te ontlasten | Binnenland

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil binnen een maand drie tot vier ‘overlooplocaties’ voor asielzoekers inrichten. Zulke locaties moeten gebruikt worden als wachtkamer om onbeheersbare drukte in Ter Apel te voorkomen.
De overloopplekken zijn bedoeld om asielzoekers in te huisvesten voordat hun aanmeldprocedure wordt behandeld in Ter Apel. De locaties moeten plek bieden aan vijfhonderd asielzoekers.
Naast overloopplekken wil Van der Burg in elke provincie een ‘doorstroomlocatie’, waarin vijf- tot vijftienhonderd erkende asielzoekers vanuit het asielzoekerscentrum kunnen wachten op definitieve huisvesting. Per provincie mogen meerdere locaties worden ingezet om dat aantal te kunnen opvangen.
In een brief doet staatssecretaris Van der Burg dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide soorten locaties aan te bieden.
Krijg een melding bij nieuws over de opvangcrisis
Ter Apel moet worden ontlast
De bedoeling van de overloopplekken is om Ter Apel te ontlasten. Daar worden asielzoekers na aankomst bij het aanmeldcentrum geïdentificeerd en geregistreerd door de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Van der Burg schrijft dat er op dit moment “onvoldoende verwerkingscapaciteit” in de asielketen is om de instroom bij te houden. Dat betekent dat niet iedereen die zich in Ter Apel meldt direct geïdentificeerd kan worden.
De staatssecretaris heeft aan de gemeente Westerwolde (waar Ter Apel onder valt) beloofd dat er niet meer dan tweeduizend asielzoekers tegelijkertijd in Ter Apel zullen verblijven. Om die belofte na te kunnen komen en om te voorkomen dat er net als vorig jaar mensen op het gras buiten het centrum moeten slapen, zijn er op korte termijn nieuwe locaties nodig waar mensen kunnen worden geïdentificeerd.
Vanaf 1 juli wordt de Expo Assen al ingezet als voorportaal, maar er zijn meer locaties nodig. “De realisatie van bovengenoemde locaties kan een nieuw opvangtekort voorkomen”, schrijft Van der Burg.
Burgemeesters stoppen met coördinatie crisisnoodopvang
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad reageren “welwillend” op het verzoek. Maar ze hebben ook laten weten dat ze stoppen met de coördinatie van de crisisnoodopvang. Die wordt overgedragen aan de provincies, zei voorzitter Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht.
“Het Veiligheidsberaad kan het niet tot in de lengte der jaren regelen”, liet hij weten. Kolff wees er ook op dat er in augustus afspraken zijn gemaakt om te komen tot een einde van de crisis. “Veel van die afspraken zijn niet nagekomen.” Zo wees hij op het feit dat er nog steeds niet genoeg mensen werken bij de IND en bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Ook dringen de burgemeesters bij het kabinet aan om snel met de spreidingswet te komen. Daarmee kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen. Maar het zal nog maanden duren voordat die wet erdoor is. Volgens de burgemeesters werkt het kabinet hard aan een oplossing. “Maar we vinden het belangrijk om ook duidelijk te maken dat het Veiligheidsberaad niet de oplossing is.”
Van der Burg zei er begrip voor te hebben dat de burgemeesters stoppen met de crisisnoodopvang. Ze waren al meerdere keren akkoord gegaan met een verlenging.
Een aantal gemeenten blijft wel crisisnoodopvang bieden, maar in andere gemeenten neemt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de noodopvang over. In sommige gemeenten verdwijnt de crisisnoodopvang, zei Van der Burg.

Ik ben van de technische afdeling van hitmarketing.nl