Ruim 26 miljoen euro boete voor het illegaal aanbieden van online kansspelen

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft eind december 2022 boetes opgelegd van opgeteld ruim 26 miljoen euro aan vijf partijen die illegaal (zonder de vereiste vergunning) spelers in Nederland lieten deelnemen aan online kansspelen. Het zonder vergunning aanbieden van online kansspelen is verboden. Het handhaven van dit verbod is één van de prioriteiten van de Ksa.
De boetes zijn opgelegd aan Videoslots Limited (9.874.000 euro), N1 Interactive Limited (12.640.000 euro), Betpoint Group Limited (1.787.000 euro), Probe Investments Limited (1.128.000 euro) en Fairload Limited (900.000 euro).
Nadat de boetes eind december aan de aanbieders bekend gemaakt zijn, hebben zij de rechter gevraagd om de openbaarmaking van de besluiten tegen te houden. De rechter heeft deze week de verzoeken stuk voor stuk afgewezen.
Onder de opgelegde boetes zijn twee in het oog springende grote bedragen van ruim 12 miljoen euro en bijna 10 miljoen euro. In het geval van N1 Interactive betrof het een herhaalde overtreding waarvoor al eerder een boete was opgelegd.
In het geval van Videoslots werd onder meer ten onrechte het woordmerk van de Kansspelautoriteit op de website getoond, terwijl dat alleen gebruikt mag worden door aanbieders met een vergunning. Juist dit woordmerk is voor spelers een belangrijke houvast om te kunnen bepalen of zij te maken hebben met legaal spelaanbod. Andere boeteverhogende zaken zijn bijvoorbeeld het ontbreken van zichtbare en adequate leeftijdscontrole, het ten onrechte suggereren dat met Europese vergunning aangeboden wordt en het toestaan van het gebruik van anonieme betaalwijzen.
René Jansen, voorzitter van de Ksa, zegt: ‘Het is ons menens. De veiligheid van spelers staat voorop. Een boete is om te raken waar het pijn doet, in de portemonnee dus. Met dergelijke bedragen denken we een passende sanctie op te leggen, gezien de illegale verdiensten.’
Op 1 maart is intussen het onderzoeksprogramma Preventie van Kansspelverslaving van ZonMw van start gegaan. De subsidieoproep van het programma is opengesteld voor onderzoekers die zich inzetten op het terrein van de preventie en behandeling van kansspelverslaving, gok-gerelateerde schade en gokproblematiek.
Het onderzoeksprogramma van ZonMw is één van de bestedingsdoelen van het Verslavingspreventiefonds, dat tot stand kwam als gevolg van de wet Kansspelen op afstand. Onderzoekers kunnen zich tot 5 mei aanmelden om in aanmerking te komen voor subsidie voor hun onderzoeken.
De wet Kansspelen op afstand (Koa) reguleert online kansspelen in Nederland en scherpt de eisen op het gebied van verslavingspreventie bij online en offline (land-based) kansspelen aan. Uit de wet vloeit ook het Verslavingspreventiefonds voort, dat door de Kansspelautoriteit (Ksa) wordt beheerd.

Ik richt mij op alle online marketing gerelateerde ontwikkelingen en schrijf hier over.