Oud-vicepresident Mike Pence gehoord over rol Trump bij Capitool-bestorming | Buitenland

Oud-vicepresident Mike Pence gehoord over rol Trump bij Capitool-bestorming | Buitenland

De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence getuigde donderdag tegen zijn oude baas Donald Trump. Het gaat over de rol van Trump bij de Capitool-bestorming op 6 januari 2021 en zijn pogingen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen.

Pence was ruim zeven uur in de rechtbank in Washington om zijn verhaal te doen, schrijven Amerikaanse media. Zijn getuigenis vond achter gesloten deuren plaats. Trump probeerde meerdere keren te voorkomen dat Pence tegen hem zou getuigen, maar dat mislukte.

Op de dag van de bestorming moest Pence, als voorzitter van de Senaat, de verkiezingsuitslag erkennen. Die verkiezingen werden gewonnen door de huidige president van de Verenigde Staten: Joe Biden. Maar Trump en zijn aanhangers wilden niet dat Pence de winst zou erkennen, omdat ze geloofden dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen.

Pence werd opgeroepen om te vertellen wat hij met Trump voorafgaand aan de Capitool-bestorming had besproken. Trump heeft nog niet gereageerd op de getuigenis.

Pence meldde eerder dat hij druk voelde om Biden’s winst niet te erkennen. Maar hij weigerde, omdat dat vanwege zijn rol niet mag van de wet. Pence stelde dat Trump op de dag van bestorming mensen rondom het Capitool in gevaar bracht. “Daar zal hij verantwoordelijk voor worden gehouden”, zei hij.

Biden en Trump willen beiden opnieuw president worden.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *