Oppositie: Coalitiepartijen houden Rutte hand boven het hoofd in Groningendebat | Politiek

Coalitiepartijen weigerden dinsdagavond een oordeel te vellen over de rol van premier Mark Rutte in het gasdossier. Het leidde tot veel frustratie bij de oppositie. Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) liet de reactie van VVD, D66 en ChristenUnie zien dat de partijen de premier “de hand boven het hoofd houden”.
“Ik wil meer horen. Ik vraag naar uw oordeel, vervolgens gaan we morgen wel bekijken of daar politieke consequenties aan zitten”, zei een gefrustreerde Klaver tegen Jeroen van Wijngaarden. Het Kamerlid van de VVD weigerde erop in te gaan.
De oppositie richtte zelf de pijlen wel op Rutte. Sommige partijen sorteerden in het debat zelfs al voor op zijn vertrek. Het stond in schril contrast met de woorden van de coalitieleden. Zij vroegen Rutte om “weerspiegeling”, “reflectie” en “bezinning”. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker benadrukte dat ze pas een oordeel wil vellen over zijn functioneren na de antwoorden van de premier.
Op zich is dat geen vreemd standpunt bij een debat in de Tweede Kamer. Alleen ligt er nu wel een snoeihard rapport van bijna tweeduizend pagina’s van de enquĂȘtecommissie. Daarin worden ook harde noten gekraakt over Rutte. De premier heeft het verschil niet gemaakt voor de Groningers. Waarom wordt op basis daarvan geen oordeel geveld?
Maar ook D66’er Faissal Boulakjar nam geen standpunt in. Zijn opmerking dat het niet over politieke vragen maar over de “mensen in Groningen zou moeten gaan”, leidde tot boegeroep van Groningers op de publieke tribune. “Echt pijnlijk”, noemde Sandra Beckerman (SP) deze woorden. “Groningers moeten eindelijk voorop staan. We vragen een oordeel omdat ze willens en weten niet voorop zijn gezet door de premier”, zei ze.
Nijboer denkt dat Rutte loog
Eline Vedder, Kamerlid van het CDA, stelde wel meer directe kritische vragen aan Rutte. Zo sprak ze onbegrip uit over een opmerking die Rutte maakte tijdens zijn verhoor. De premier zei in oktober tegen de enquĂȘtecommissie dat hij zich pas in 2018 realiseerde dat de gaswinning in 2013 “bizar hoog” was.
Een jaar eerder vond de zware aardbeving bij Huizinge plaats die tot grote zorgen leidde over de veiligheid van de inwoners van het bevingsgebied. Het advies van de toezichthouder om de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk terug te schroeven werd niet opgevolgd. De kraan werd juist verder opengedraaid.
Voor veel Groningers is die hoge winning nog steeds een open wond. Toen deze recordhoeveelheid bekend werd begin 2014, zorgde het voor grote onrust en woede. Desondanks drong het pas jaren later door tot Rutte. Vedder was lang niet de enige die hiernaar vroeg. “Ongeloofwaardig”, aldus Henk Nijboer (PvdA). “Ik zeg het maar gewoon. Ik denk dat u daarover loog”, zei hij richting Rutte.
De premier kwam dinsdagavond zelf niet aan het woord, omdat het debat is verdeeld over twee dagen. Woensdag zal hij zich dus moeten verdedigen. Ook staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zal dan aan het woord komen, al zal hij het een stuk makkelijker krijgen dan de premier.
Kritiek op Vrijbrief bleef dinsdag namelijk uit. Hij kreeg vanuit de Kamer vooral veel vragen over hoe hij de situatie voor de zwaarst gedupeerden wil verbeteren. “Groningen zit er niet op te wachten dat we de staatssecretaris naar huis sturen”, zei Henk Nijboer (PvdA).

Ik ben van de technische afdeling van hitmarketing.nl