Ombudsman: Overheid heeft gefaald en komt beloften niet na | Politiek

Ombudsman: Overheid heeft gefaald en komt beloften niet na | Politiek

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft in een interview met De Telegraaf flinke kritiek geuit op het functioneren van de overheid. Eerder gaf hij “een zuinig zesje”. “Maar daar komen ze er in 2022 niet vanaf, want ze hebben gefaald en komen hun beloften gewoon niet na”, zegt Van Zutphen tegen de krant.

Ook constateerde de ombudsman dat de overheid dezelfde fouten blijft maken. Volgens hem worden in Zuid-Limburg na de overstromingen dezelfde fouten gemaakt als in Groningen met het herstellen van schade door gasboringen.

Voor het komende jaar maakt de ombudsman zich de meeste zorgen over het blijvende wantrouwen van mensen richting de overheid. “Snap ik ook na alle ellende die ze heeft veroorzaakt. Ze ervaren dat de overheid echt tegenover hen zit in plaats van naast hen. Het is een slechte ontwikkeling.”

Op de vraag of hij nog wel vertrouwen heeft in de politiek, zegt Van Zutphen: “Ik ben geneigd te zeggen van niet.” Hij wijst erop dat tienduizenden mensen in grote problemen zijn gekomen door onder andere het toeslagenschandaal en gevolgen van de gasboringen in Groningen. “In Limburg zijn burgers die nu, anderhalf jaar na de overstromingen, nog op hun geld wachten. Terwijl je in een welvarend land als het onze zou veronderstellen dat alles goed geregeld is. En de overheid weet wat er moet gebeuren om het op te lossen. Dat is nog wel het meest wrange.”

Ook voelt hij zich niet gesteund door de Tweede Kamer, door wie hij is aangesteld. “Het is wel stuitend dat je soms ieder jaar hetzelfde verhaal moet houden. Je ondervindt dan weer veel sympathie en een luisterend oor en denkt: nu worden er eindelijk wel spijkers met koppen geslagen. Maar als je een jaar later weer hetzelfde riedeltje moet houden omdat er niets is gebeurd…”, aldus de Nationale ombudsman. “Ja, dan word je wel eens moedeloos en vraag je je af waarom het parlement je eigenlijk heeft aangesteld en je om advies vraagt. Daar is van die nieuwe bestuurscultuur in ieder geval nog weinig te merken.”

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *