NIMA Marketingfacts Jaarboek krijgt een hoofdstuk 0

NIMA Marketingfacts Jaarboek krijgt een hoofdstuk 0

Hoofdstuk 1 – dus eigenlijk hoofdstuk 2 – van dat nieuwe jaarboek blijft evenals voorgaande jaren ‘Marketingstrategie’ en ook daarvoor hebben we een nieuwe auteur kunnen strikken: Emilie Huber, Program Director Executive Education bij het Erasmus Marketing Institute. Rob en Emilie hebben hun bijdrage voor deze nieuwe editie op elkaar afgestemd. Rob legt uit hoe je je huiswerk doet als je een marketingplan schrijft, welke gegevens je nodig hebt, en Emilie legt uit wat je vervolgens moet doen om daar een plan van te maken. Ook van haar hebben we de conceptversie inmiddels liggen.

De diagnosefase

Daartussendoor fietste dus die column van Ritson en vlak voor afgelopen weekend plofte er een voorstel in de redactiemailbox van onze vaste B2B-blogger (en jaarboek-schrijver) Wing Cheung die weer een voorstel deed om ‘finance’ en marketing eens vaker te gaan uitdiepen. Da’s toch de afdeling waar ze het meest kritisch zijn (terecht) op de Marketinganalyse. Tussendoor bespraken we ook nog een Marketingfacts-presentatie met onze nieuwe partner Company Info, dat gespecialiseerd is in marktdata. Over diagnose gesproken. We zitten dus redactiebreed nogal in de ‘diagnose-fase’ en dan niet alleen de diagnose van data die je toch al ‘makkelijk’ uit je eigen base trekt, maar ook de data die ontbreekt. Over je concurrenten of over klanten die je om welke reden ook juist níet bereikt. De total adressable market. Of zelfs concurrenten die helemaal niet in je markt zítten, maar het wel zijn.

Het onderwerp ‘marketingdiagnose’ is niet nieuw natuurlijk, maar tegen de achtergrond van de huidige inflatie, recessie en discussies over ‘echte waarde’, ‘true pricing’ en purpose in marketing proeven we een beetje de wens van veel marketingprofessionals om houvast te krijgen bij het uitwerken van een marketingplan. En de meeste van die marketingplannen wordt geschreven in september, oktober. Dat was voor ons weer reden om het verschijningsmoment van het jaarboek van juli naar mei te halen. Dan heb je er meer aan als je het gebruikt. Voor 2024 mikken we zelfs op 1 maart.

Implementatie van een merkstrategie

Meer over het nieuwe jaarboek volgt nog. Ook het vaste hoofdstuk ‘mediaplanning’ is geheel nieuw opgezet (door Rutger Mackenbach en Patrick Veldhuis) en er zijn dit jaar maar liefst tien Hot Topics: AI en Web3, Gedrag Ontwerpen, De implementatie van een merkstrategie , Het kleurrijke Marketingteam, Employee Branding, True Pricing, Marketing Ethics , Marketing Hypes , Contentmarketing 2.0, Purposemarketing 2.0.

Een hele waslijst dus, allemaal gebaseerd op een analyse, die niet overal is getoetst, maar zoals Ritson en Van Vroenhoven ons ook leren: Als het allemaal niet tot achter de komma klopt, dan doe je het met wat je wel weet. Een werkbare schatting is vaak ook wel genoeg. Zeg wel waar je het vandaan hebt en – gouden tip – overleg dat met een CFO. Want dat is je bondgenoot, je steun, je toeverlaat en een goed opgeleide adviseur.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *