Nieuw NL-fonds geleidt kwantumtechnologie naar de markt

Nieuw NL-fonds geleidt kwantumtechnologie naar de markt


Met vijftien miljoen euro van Quantum Delta NL gaat het nieuwe investeringsfonds QDNL Participations helpen om kwantumtechnologie uit wetenschappelijke settings te halen voor commerciële toepassing.

Het gaat vanzelfsprekend om zogeheten early stage investeringen. QDNL investeert bedragen van tienduizenden euro’s tot maximaal anderhalf miljoen euro.

Minstens zo belangrijk voor belangstellende wetenschappers is, dat het nieuwe fonds hen helpt bij het daadwerkelijk opzetten van een bedrijf dat voor zijn groei is ingericht op venture capital. Dit gebeurt vanuit een apart begeleidingsprogramma, Infinity.

Ton van ’t Noordende is managing director van QDNL Participations.

Het ligt voor de hand dat de meeste initiatieven voortkomen uit Nederlandse technische universiteiten. Die bevinden zich in Delft, Eindhoven en Twente. QDNL noemt ook de universiteiten van Leiden en Amsterdam.

Het domein van kwantumtechnologie is nog vrij nieuw voor investeerders, en net zoals AI heel specialistisch. Niettemin ontstaan de eerste gerichte fondsen in Europa en groeit ook de interesse van overheden in deze materie. Enerzijds vanwege de belofte van ongekende computerrekenkracht, anderzijds vanwege strategische nationale belangen.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *