Nederlands windpark op zee direct gekoppeld aan nieuwe stroomkabel met VK | Economie

Er komt een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daaraan zal voor het eerst direct een Nederlands windpark op zee worden gekoppeld.
De onderzeese kabel, LionLink, heeft een lengte van zo’n 250 kilometer. De kabel zal rond 2030 twee miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien, verwacht minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Hij en zijn Britse collega Grant Shapps zullen de nieuwe stroomkabel maandagmiddag presenteren op een Noordzeetop in het Belgische Oostende.
De nieuwe stroomkabel wordt ontwikkeld door landelijk netbeheerder TenneT en het Britse National Grid. “De Noordzee wordt de grootste leverancier van groene elektriciteit voor Nederland en grote delen van Europa”, zegt minister Jetten. “Nauwe samenwerking bij windenergie op zee en onderlinge verbindingen tussen Noordzeelanden zijn daarbij essentieel.”
LionLink kan volgens de bewindsman “genoeg elektriciteit leveren om twee miljoen huishoudens van stroom te voorzien”. De nieuwe verbinding is ook bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen.
“Als er een overschot aan windenergie is, kan dit onmiddellijk gedeeld worden met landen met een stroomtekort, en vice versa”, zegt Jetten. Het koppelen van windparken op zee via de eerste grensoverschrijdende stroomkabel van deze omvang is een nieuwe stap naar een geïntegreerd netwerk op zee in de Noordzee.
Nederland blijft de komende jaren inzetten op windenergie op zee. Bij het verhogen van de opgewekte energie wordt ook gekeken naar de fysieke ruimte en ecologische impact.

Ik ben van de technische afdeling van hitmarketing.nl