MWC: Tweede golf 5G aanstaande

MWC: Tweede golf 5G aanstaande

Brancheorganisatie GSMA verwacht dat het aantal 5G netwerkimplementaties sterk zal groeien. Alleen al dit jaar worden in meer dan 30 landen nieuwe netwerken uitgerold.

De prognoses van GSMA Intelligence, aangekondigd tijdens MWC Barcelona 2023, wijzen op een aanzienlijke periode van groei in termen van mobiele abonnees en acceptatie door bedrijven.

Het aantal consumentenaansluitingen bedroeg eind 2022 al meer dan een miljard en zal dit jaar toenemen tot ongeveer 1,5 miljard, voordat eind 2025 de twee miljard zal worden bereikt. In vergelijking met 3G en 4G is 5G veruit de snelst groeiende netwerktechnologie.

Vanaf januari 2023 waren er wereldwijd 229 commerciële 5G-netwerken en meer dan 700 5G-smartphonemodellen beschikbaar voor gebruikers.

De groei zal ook komen van belangrijke markten zoals Brazilië en India, die onlangs 5G-netwerken hebben gelanceerd. Vooral India zal belangrijk zijn, mede door uitbreiding van diensten van Airtel en Jio in 2023. GSMA Intelligence voorspelt dat er tegen eind 2025 vier 5G-netwerken in India zullen zijn, goed voor 145 miljoen extra gebruikers.

Vandaag de dag ligt de acceptatie van 5G in Afrika ten zuiden van de Sahara onder de 1 procent, maar zal in 2025 meer dan 4 procent bedragen en in 2030 16 procent, grotendeels dankzij een gezamenlijke inspanning van het bedrijfsleven en overheidsorganisaties om de burgers snelle connectiviteit te bieden.

‘Tot nu toe werd de acceptatie van 5G aangedreven door relatief volwassen markten. We gaan nu een tweede golf voor 5G in, waarbij de technologie een reeks nieuwe markten en doelgroepen zal aanspreken,’ zegt Peter Jarich, hoofd van GSMA Intelligence.

Vanaf januari 2023 hadden meer dan 90 aanbieders van vaste breedbanddiensten (waarvan de overgrote meerderheid mobiele operators zijn) commerciële op 5G gebaseerde vaste draadloze diensten gelanceerd in meer dan 48 landen.

Terwijl de meeste huidige 5G implementaties zich richten op de 3,5-3,8 GHz-banden, gebruiken verschillende operators over de hele wereld al het 5G mmWave-spectrum. Dat is vooralsnog het hoogst haalbare.

Slechts 7 procent van de 5G-lanceringen vond tot nu toe plaats in het 5G mmWave-spectrum, maar dit lijkt te veranderen, aangezien 27 procent van de spectrumtoewijzingen en 35 procent van de proeven al gebruik maken van 5G mmWave-banden. Spanje ontving dit jaar de eerste Europese 5G mmWave-spectrumtoewijzin. Telefónica, Ericsson en Qualcomm lanceerden deze week dan ook hun eerste commerciële 5G mmWave-netwerk op MWC Barcelona 2023.

De cijfers van GSMA Intelligence suggereren ook dat de zakelijke markt voor operators de belangrijkste motor zal zijn voor de groei van 5G-inkomsten in het komende decennium. Edge computing en IoT-technologie bieden verdere kansen voor 5G, waarbij 12 procent van de operators al particuliere draadloze oplossingen heeft gelanceerd.

Daar komt 5G Advanced in 2025. 5G Advanced belooft hogere snelheid, betere dekking en mobiliteit en laag energieverbruik.

 

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *