Kijkwijzer familiefilm Pietje Bell na 20 jaar aangepast naar 12+ | Films & Series

Kijkwijzer familiefilm Pietje Bell na 20 jaar aangepast naar 12+ | Films & Series

De leeftijdskeuring van de film Pietje Bell uit 2002 is na twintig jaar aangepast. De Nederlandse film, die in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers trok, krijgt voortaan de classificatie twaalf jaar en ouder. Dat meldt de Kijkwijzer, de organisatie die toezicht houdt op de leeftijdskeuring.

De oorspronkelijke classificatie gaf aan dat de film geschikt zou zijn voor publiek van alle leeftijden. “Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van de Kijkwijzer de onlineaanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen”, zegt de Kijkwijzer. “Dit heeft de onlineaanbieder gedaan waardoor de classificatie van de film is aangepast naar twaalf jaar vanwege geweld.”

Niet iedereen is het met de Kijkwijzer eens. Producent Dave Schram laat vrijdag in een reactie weten “het van de zotte te vinden. Wat voor klacht was dit, wat is na twintig jaar opeens mis met de film? In de loop der jaren hebben miljoenen mensen hier zoveel plezier aan beleefd. En nu wordt Pietje Bell opeens op één lijn gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond of Spider-Man?”

Schram noemde de Kijkwijzer eerder al “een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is”. Het gebeurt vaker dat een keuring van een film of programma op basis van één of twee klachten wordt aangepast. Zo kreeg de animatieserie South Park na twintig jaar opeens de keuring twaalf jaar en ouder vanwege het grove taalgebruik.

Pietje Bell is te zien op streamingdiensten als Disney+ en Netflix. De film wordt op Oudejaarsdag ook uitgezonden bij de NPO.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *