Je bent geen dienstverlener, je bent geen marketeer, je bent een…

Je bent geen dienstverlener, je bent geen marketeer, je bent een…

David Ogilvy, die bekend staat als the father of advertising – droeg in de jaren ’50 een zwarte cape met een glanzende paarse voering als hij naar een pitch bij een nieuwe klant ging.

Hij droeg regelmatig een kilt naar zijn werk als leider van reclamebureau Ogilvy & Mather – in de Mad Men-tijd op Madison Avenue – en liet zich in New York rondrijden in een Rolls Royce, toen bijna niemand in Amerika ooit een kilt of een Rolls had gezien.

Zijn boeken over adverteren zijn legendarisch onder mensen die de kunst van het adverteren bestudeerd hebben – trek je conclusies als de hipsters bij het mediabureau dat je inhuurt voor je Facebook-advertenties nog nooit iets van Ogilvy gelezen hebben – en staan vol met quotes die niet alleen vol entertainment zitten maar ook vol wijsheid.

Een voorbeeld is deze quote uit het boek ‘Ogilvy on Advertising’ over het doen van marktonderzoek:

“Respondents do not always tell the truth to interviewers. I used to start my questionnaires by asking: ‘Which would you rather hear on the radio tonight – Jack Benny or a Shakespeare play?’ If the respondent said Shakespeare, I knew he was a liar and broke off the interview.”

Ogilvy begreep dat hij als ondernemer bepaalde unieke vaardigheden had, maar dat hij zich daarmee niet genoeg onderscheidde tussen alle wereldberoemde reclamebureaus op Madison Avenue. Hij snapte dat hij ook een performer moest zijn, zodat mensen over hem het meest zouden praten. Wat hij verkocht waren daardoor niet meer de reclamecampagnes door Ogilvy & Mather. Wat hij verkocht was zichzelf. Daardoor is hij de bestbetaalde en meestgeciteerde reclameman geworden.

Hoe meer jij net zoals Ogilvy bereid bent om jezelf toestemming te geven om je prijzen te verhogen zonder dat er nog een rationele relatie is met de dienst die je verkoopt, hoe meer je kunt verdienen.

In andere woorden:

Als je veel hogere tarieven wilt kunnen vragen, verkoop dan geen diensten, trainingen of adviezen maar verkoop JEZELF.

Het kan zijn dat je dat een ongemakkelijk idee vindt. Of dat je niet precies weet hoe.

Stel dat je bereid bent om comfortzone op te stretchen, dan heb ik 8 formules om jezelf te verkopen. Dus 8 antwoorden op de hoe-vraag. Maar: ben je bereid om de stap te maken om jezelf niet meer te zien als dienstverlener, jezelf niet meer te zien als marketeer, maar jezelf te zien als performer? En om je zo ook te gedragen? Je hoeft geen apepakkie aan, maar hoe bereid ben je om meer drama te gebruiken?

Als je de gok wilt wagen, dan kun je aanstaande maandag mijn 8 formules in de bus verwachten. Tenminste, als je voor die tijd Member bent van Het Lab. Ben je nog niet een van ons, sluit je dan nu aan:

https://www.schrijvenvoorinternet.nl/membership-het-lab

Ik hoor je wel.

Aartjan van Erkel

 

« Vorige: Op welk van deze 3 niveaus verkoop jij de inhoud van je gouwe kop?

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *