Israël kondigt acties aan na schietpartij synagoge | Buitenland

Israël kondigt acties aan na schietpartij synagoge | Buitenland

Israël gaat onder anderen meer wapenvergunningen afgeven aan burgers. Dat besluit is genomen door het kabinet van Israël na een schietpartij in Oost-Jeruzalem. Daarbij doodde een Palestijnse man zeven mensen die een synagoge verlieten. Ook worden daders harder gestraft, zei premier Benjamin Netanyahu in de nacht van zaterdag op zondag.

Netanyahu zei “krachtige, snelle en nauwkeurige maatregelen” te nemen na de schietpartij bij de synagoge en een ander incident, waarbij een 13-jarige Palestijnse jongen op twee mensen schoot.

Het kabinet stemde in met maatregelen tegen de families van de daders. Die verliezen daardoor bepaalde sociale zekerheden. Ook worden hun huizen ontruimd en gesloopt.

De schietincidenten deden zich voor na grote onrust over een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Bij die inval kwamen negen Palestijnen om het leven. Volgens VN-experts was het de dodelijkste in bijna twintig jaar.

Eerder zaterdag meldde Israël al aan de aanwezigheid van het leger op de Westelijke Jordaanoever te versterken. Wel riep Netanyahu mensen op het recht niet in eigen handen te nemen. “We zijn niet uit op escalatie maar bereiden ons voor op elk scenario”, aldus de premier, die zwaar wordt bekritiseerd in eigen land.

Zaterdag gingen opnieuw tienduizenden mensen in onder meer Tel Aviv en Jeruzalem de straat op om te demonstreren tegen de huidige regering.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *