Is het Metaverse alweer voorbij voordat het is begonnen?

Van de recente crash van cryptovaluta, tot de slechte jaarcijfers van Meta; niemand lijkt veel fiducie meer te hebben in het Metaverse en Web3.
Zelfs de uitvinder van het world wide web Tim Berners Lee gelooft er niet meer in en roept Web3 uit tot een slap aftreksel van zijn eigen ‘Web 3.0’ visie, dat veel van dezelfde privacy beloftes biedt zónder de onderliggende blockchain technologie.
Waar is het allemaal misgegaan?
Het begint al met de vage definities. Weinig mensen lijken echt uit te kunnen leggen wat het Metaverse nou precies is. Één van de best geïnformeerde cheerleaders voor dit onderwerp is de investeerder Matthew Ball, die eerder dit jaar een boek schreef met de titel ‘Het metaverse – en de revolutie die het gaat veroorzaken’. Hij beschrijft het daarin – hou je vast – als een “aanhoudend en onderling verbonden netwerk van in real-time gerenderde virtuele 3D-werelden. Die synchroon en gelijktijdig ervaren kunnen worden door een eindeloos aantal unieke gebruikers. Metaverse geeft een individu het gevoel (lijfelijk) aanwezig te zijn in een virtuele omgeving, met continuïteit van data, identiteit, historie, rechten, objecten, communicatie en betalingen.” Snap jij het al?
Iedereen schrijft hun eigen verhaal
Zuckerberg, die gefrustreerd is door zijn mislukte crypto experiment ‘Libra’ en wiens advertentie-opbrengsten worden ingeperkt door Apple’s nieuwe privacy-instellingen, ziet een Virtual Reality Metaverse helemaal zitten. Vandaar dat hij miljarden stopt in het ontwikkelen van VR headsets om de huidige hardwarebeperkingen te overwinnen. Hij hoopt van de ‘Quest’ de ‘iPhone van virtual reality’ te maken: het ultieme apparaat dat de categorie feitelijk domineert en daarmee de nieuwe toegangsdeur tot het internet wordt, zodra dat van 2D-telefoons naar 3D-brillen verschuift.
Apple, op zijn beurt, wil gewoon verder bouwen op de nu al dominante positie die het heeft op het gebied van augmented reality (AR). Dus Tim Cook vindt Meta’s investeringen maar onzin en veel te ingewikkeld voor gewone consumenten. Hij denkt bij het Metaverse vooral aan een virtuele laag boven op de gewone wereld. Bij de aankomende headset van Apple zal dan ook ongetwijfeld AR een prominent onderdeel van de ervaring maken. Bij Epic Games, de maker van Fortnite, zien ze de Metaverse vooral als een soort ultieme MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) waar mensen uiteindelijk niet alleen meer bij elkaar komen om te gamen, maar ook om gewoon te hangen, naar concerten te gaan en eindeloos (tegen betaling) aan hun avatars te knutselen.
Grafische kaartenmaker NVIDIA stopt een hoop tijd en moeite in Omniverse, een open standaard voor 3D, zodat er zoveel mogelijk experimenten met Metaverses gestart kunnen worden die allemaal naadloos samenwerken. Want om dat lekker te laten draaien heb je een heleboel nieuwe grafische kaarten nodig. Ook Satya Nadella van Microsoft ziet de onderdelen van het Metaverse precies weerspiegeld in de diensten en producten die het bedrijf nu al levert: van virtuele werelden voor consumenten met de Hololens en Xbox, virtuele werkomgevingen die precies passen bij de cloud samenwerking van Office tot ‘digital twins’ voor corporaties in de ‘Industrial Metaverse’.
Kortom, iedereen ziet in het Metaverse vooral de toekomst van het eigen verdienmodel, maar het blijft voor gewone mensen de vraag of het überhaupt nog de moeite waard is er aandacht aan te besteden.
We have been here before

De Daily Mail voorspelt het eind van het Internet in 2000
Door het cynisme loop je het risico om spectaculair de boot te missen als degenen die in de eerste dagen van het internet twijfelden aan de impact ervan. Twintig jaar geleden, toen boo.com het voorbeeld was van onverantwoord ondernemerschap, en modems al piepend en krakend een tergend langzaam en simplistisch internet voorschotelden leek het allemaal niet zo bijzonder te worden. Het verschil tussen diegenen die rond de eeuwwisseling afhaakten en diegenen die de afslag naar de ‘information superhighway’ namen richting miljardensucces was niet zozeer het vermogen om de toekomst precies te kunnen bepalen, maar eerder het vermogen om te durven experimenteren en een visie te hebben.
Je eigen visie voor het nieuwe internet realiseren
Net zoals Jeff Bezos zich realiseerde dat de virtuele kastruimte van het World Wide Web oneindig was en zich dus leende voor een ‘long tail’ van boeken, en Mark Zuckerberg het read/write karakter van Web 2.0 zo laagdrempelig maakte dat iedereen een ‘creator’ werd, zijn er ook nu nieuwe manieren om oude problemen op te lossen met behulp van Web3 technologie. 3D en immersive web experiences bijvoorbeeld zijn een fantastische manier om producten en ervaringen dichter bij consumenten te brengen, zelfs als je dat nog niet ‘Metaverse’ noemt. Het kan ook handig zijn om premium producten goed zichtbaar te maken of om mensen ergens rond te laten kijken voordat ze er fysiek geweest zijn.
Hoewel Web3 toepassingen nog niet zo makkelijk te gebruiken zijn voor de meeste mensen is het nu al interessant om je af te vragen welke unieke digitale objecten je beschikbaar zou kunnen maken voor je klanten, zoals de NFL dit jaar deed met het virtuele equivalent van verzamelplaatjes. AR is beschikbaar op de meeste telefoons, al wordt het nu nog vooral door jongeren gebruikt voor foto- en videofilters. Er zijn veel bredere en interessantere cases te bedenken, zoals IKEA al jarenlang doet met de IKEA Place app waarmee je meubels virtueel in je huiskamer kan plaatsen om te zien hoe het daar staat. Nike laat zien dat je succesvolle virtuele werelden met miljoenen bezoekers kunt bouwen die benaderbaar zijn zonder dat je een VR-bril nodig hebt. Dit soort omgevingen kunnen een prachtige manier zijn om meer engagement te bouwen met je community – puur vanuit entertainment of product perspectief maar ook bijvoorbeeld door de wereld te bouwen, zoals je hem vanuit je brand purpose het liefst zou zien en daar vervolgens het gesprek aangaan over wat ervoor nodig is om deze echt te realiseren.
Voor merken kan het een groot concurrentievoordeel opleveren om als voorloper gezien te worden. Vooral als er daadwerkelijk waarde wordt gecreëerd voor de eindgebruiker: van entertainment en PR, tot services en community. Want de bedrijven die willen behoren tot de winnaars van de volgende generatie van het internet weten dat een focus op de toekomst, experimenten en een duidelijke visie ze daarvoor optimaal positioneert. Wat Zuck, Nadella of Cook er ook van vinden.
Voor Polestar ontwikkelde code d’azur een compleet nieuw digitaal landschap. Hoe ze dat deden zie je in deze video met Nik Nieuwenhuis, Co-founder en CEO bij code d’azur.
Over de auteur: David Vogel is Executive Experience Director bij code d’azur.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Ik richt mij op alle online marketing gerelateerde ontwikkelingen en schrijf hier over.