Hoe verwijder je ‘www’ uit je URL?

Hoe verwijder je ‘www’ uit je URL?

Dit artikel Hoe verwijder je ‘www’ uit je URL? verscheen als eerst op WPLounge.

De afkorting ‘www’ staat voor World Wide Web en stelt je in staat om een website op te roepen. Als je in je browser ‘www.google.nl’ intypt, kom je op de webpagina van Google uit. Maar, het is niet altijd noodzakelijk om ‘www’ daadwerkelijk te gebruiken. Hoe je ‘www’ uit je URL’s kunt verwijderen, lees je hieronder. Daarbij benoemen we ook wat hier het belang van is.

Maakt het voor SEO uit of er wel of geen www in je URL staat?

Het antwoord op deze vraag is kort maar krachtig: nee, dit maakt niks uit. De enige reden waarom je www uit je URL zou willen maken, heeft met de weergave van je website te maken. Mogelijk vind je het mooier staan als je website zonder ‘www’ weergegeven wordt. Dit is echter een persoonlijke voorkeur en heeft niks van doen met SEO.

Zo verwijder je www uit je URL

Gaat je voorkeur uit naar een URL zonder ‘www’? Dan is het goed om te weten dat je dit onderdeel op meerdere manieren kunt verwijderen. De twee handigste manieren zetten we hieronder op een rijtje.

www verwijderen uit url

Via het WordPress dashboard www verwijderen

Als je www uit je URL wilt verwijderen, doe je dit simpelweg via het dashboard van WordPress:

⦁ Log in en klik in het dashboard op ‘Instellingen’
⦁ Klik nu op ‘Algemeen’ en scrol vervolgens naar de velden ‘WordPress-adres (URL) en Siteadres (URL)’
⦁ Je kunt deze twee velden nu aanpassen. Standaard staat hierbij wel de ‘www’ vermeld, maar dit kun je dus naar wens aanpassen.
⦁ Nadat je dit aangepast hebt, kun je de instellingen opslaan. Mogelijk worden de wijzigingen niet direct overgenomen, waardoor je de pagina even zou moeten verversen.

Via het .htaccess bestand www verwijderen

Lukt het wijzigen van je URL’s via het WordPress dashboard niet? Of spreekt die optie je om welke reden dan ook niet helemaal aan? Dan kun je ook nog gebruik maken van het .htaccess bestand. In dit bestand verwijder je eveneens makkelijk ‘www’ uit je URL:

⦁ Ga naar je .htaccess bestand. Dit bestand vind je met een FTP programma. Standaard is dit bestand niet in/via het WordPress dashboard te vinden.
⦁ Voeg vervolgens onderstaande code aan het bestand toe:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.jedomeinnaam.nl$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http:// jedomeinnaam.nl/$1 [R=301,L]

Zo voeg je www toe aan je domeinnaam

Heb je eerder besloten om www uit je URL’s weg te laten? Maar, wil je nu op die keuze terugkomen? Dat is geen probleem. Je kunt namelijk ook op twee manieren ‘www’ weer aan je URL’s toevoegen.

Via het WordPress dashboard

In het WordPress dashboard kun je naar ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ gaan. Scroll vervolgens iets naar onderen totdat je de velden ‘WordPress-adres (URL) en Siteadres (URL)’ tegenkomt.

Deze twee velden zijn naar wens aanpasbaar. Op dit moment staat er nog géén www voor je domeinnaam, maar dit kun je bij deze velden aanpassen. Nadat je dit hebt gedaan, is het van belang dat je de instellingen opslaat in je WordPress dashboard.

Vervolgens kun je je website verversen. De kans bestaat echter dat op dat moment deze wijziging niet direct doorgevoerd is. Bewaar even je geduld of type je website in mét de ‘www’ in de balk van je browser. Daarmee kom je alsnog op je website uit, op de gewenste manier welteverstaan.

Via het .htaccess bestand

In het .htaccess bestand kun je belangrijke wijzigingen aan je website doorvoeren. Zo is het mogelijk om de ‘www’ uit je URL te verwijderen én toe te voegen. Als je de ‘www’ aan je URL toe wilt voegen, is het zaak om onderstaande code aan het .htaccess bestand toe te voegen:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^ jedomeinnaam.nl$
RewriteRule (.*) http://www. jedomeinnaam.nl/$1 [R=301]

Hoe kun je www URL’s redirecten naar non-www?

Het redirecten van www URL’s naar non-www is ook mogelijk via het .htaccess bestand.

Je moet in dit bestand de volgende code toevoegen:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www. jedomeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http:// jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301]

Wil je het andersom doen? Dus juist non-www URL’s redirecten naar www URL’s? Dan kun je onderstaande code gebruiken:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^jedomeinnaam.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.jedomeinnaam.nl/$1 [L,R=301,NC]

Let op: in deze codes is het uiteraard wel zaak om de juiste URL’s toe te voegen. In deze voorbeelden hebben wij dit aangeduid met ‘je domeinnaam’. Wil je wijzigingen in het .htaccess bestand doorvoeren? Zorg er dan wel voor dat je precies weet waar je mee bezig bent. Eén verkeerde actie kan er namelijk voor zorgen dat je website helemaal niet meer functioneert. Mocht je dit risico niet willen lopen, kun je beter een WordPress specialist inhuren. Zo’n specialist past de URL’s makkelijk voor je aan en voert eventuele ook de gewenste redirects door.

Dit artikel Hoe verwijder je ‘www’ uit je URL? verscheen als eerst op WPLounge.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *