Grote demonstratie in Tel Aviv tegen nieuwe ultrarechtse regering in Israël | Buitenland

Grote demonstratie in Tel Aviv tegen nieuwe ultrarechtse regering in Israël | Buitenland

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn zaterdagavond enkele duizenden mensen de straat opgegaan. Ze demonstreren tegen de nieuwe ultrarechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

De demonstranten verzamelden zich in het centrum van de Israëlische kustplaats en trokken luidkeels door de straten. Ze zwaaiden met Israëlische vlaggen en droegen spandoeken mee met teksten tegen het ultrarechtse kabinet dat eind december werd geïnstalleerd.

Volgens de organisatoren zijn de protesten onder meer gericht tegen plannen van de nieuwe minister Jariv Levin van Justitie om de rechterlijke macht te verzwakken. Zo zou een meerderheid van het parlement een wet moeten kunnen aannemen, zelfs als het Hooggerechtshof oordeelt dat die in strijd is met de grondwet. Ook wil Levin de samenstelling veranderen van het instituut dat rechters benoemt.

“We zullen niet toestaan dat ons land wordt vernietigd! We zullen blijven vechten voor onze democratie”, twitterde Merav Michaeli van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, die deelnam aan de demonstratie. “Als we niet de straat opgaan, verliezen we onze democratie”, zei demonstrante Hewi Boem tegen verslaggevers.

Volgens waarnemers heeft Israël momenteel de meest rechtse regering die het land gekend heeft. De coalitie stoelt onder meer op de Religieuze Zionismepartij (RZ), die fel tegenstander van een Palestijnse staat is en meer bezet land wil inlijven met behulp van illegale nederzettingen.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *