Getty Images klaagt Stability AI aan om lerend lezen van foto’s

Getty Images klaagt Stability AI aan om lerend lezen van foto’s


Fotobank Getty Images klaagt de maker van Stable Diffusion aan wegens misbruik van diens auteursrecht. Het beklaagde AI-model gebruikte foto’s van Getty om te leren welke afbeeldingen op foto’s staan en kon daardoor op verzoek nieuwe afbeeldingen creëren.

Inbreuk op intellectueel eigendom, waaronder copyright. Zo luidt in het kort de aanklacht van de fotobank tegen het AI-bedrijf. Stability AI is een volledig commerciële pendant van OpenAI.

De AI keek naar miljoenen foto’s en de bijbehorende metadata om te leren wat deze representeren. Dat gebeurde echter zonder een geldige licentie, zo klaagt het fotobedrijf.

Aandeelhouders zijn niet direct gouden bergen in licenties voor AI-bedrijven. Het aandeel Getty Images stond zojuist 1,7 procent lager op 5,27 dollar.

Eerder deze week begon een groep creatieven voor de Amerikaanse rechter ook al een procedure tegen onder meer Stability AI. Met hun groepsvordering eisen ze een vergoeding voor het gebruik van hun intellectueel eigendom. Ook Midjourney en DeviantArt mogen bij de rechter uitleg komen geven. OpenAI opmerkelijk genoegn niet.

Foto: Hypnotica Studios (cc)

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *