Geen stakingen in streekvervoer meer: partijen bereiken eindelijk cao-akkoord | Economie

Werkgevers en vakbonden zijn het donderdagavond eindelijk eens geworden over een nieuwe cao voor de dertienduizend werknemers in het streekvervoer. De partijen zijn een loonsverhoging van 15 procent over 27 maanden overeengekomen.
Ook krijgen werknemers een eenmalige uitkering van duizend euro. Daarnaast komen er maatregelen om de werkdruk te verlagen.
Onderhandelaar Marijn van der Gaag van vakbond FNV zegt “tevreden” te zijn met het resultaat. “Qua loonsverhoging zetten we hele nette stappen.” Hij benadrukt dat de deal nog wel moet worden voorgelegd aan de leden. Vakbond CNV heeft volgens hem ook ingestemd met het onderhandelingsresultaat dat met werkgeversorganisatie VWOV is gesloten.
Voor de bonden was het ook belangrijk dat de werkdruk omlaaggaat. Ook daarover zijn volgens Van der Gaag afspraken gemaakt. Zo komen er extra pauzes en verbeteringen in de roosters.
Onderhandelingen hebben maanden geduurd
De cao-onderhandelingen hebben maanden geduurd. Sinds januari liepen de gesprekken telkens vast, omdat geen van de partijen water bij de wijn wilde doen. De vakbonden hadden ingezet op een salarisvermeerdering van 14 procent. Maar de werkgevers wilden niet verder gaan dan 11 procent.
In de afgelopen maanden legden werknemers in het streekvervoer meerdere malen het werk neer. Met het akkoord zijn nieuwe stakingen van de baan.
Het gaat om de cao van de vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz, RET en Transdev. De cao geldt niet voor medewerkers van de stadsvervoerders in Amsterdam en Den Haag. Ook de meeste personeelsleden van de RET in Rotterdam en het NS-personeel vallen onder een andere regeling.

Ik ben van de technische afdeling van hitmarketing.nl