Forse klap voor Apple, omzet 5 procent lager

Forse klap voor Apple, omzet 5 procent lager


De totale omzet van Apple over het afgelopen kwartaal was ongeveer 5 procent lager vergeleken met vorig jaar, de eerste omzetdaling op jaarbasis sinds 2019.

Apple CEO Tim Cook noemt de sterke dollar, productieproblemen in China en de algehele macro-economische omgeving als belangrijkste oorzaak.

De omzet kwam uit op 117,2 miljard dollar, tegenover 123,9 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal van het lopende kwartaal 30 miljard dollar, op jaarbasis een daling van 13 procent.

Verkopen van de iPhone daalden 8,17 procent op jaarbasis, de inkomsten uit de verkoop van Macs bleef met 7,7 miljard ver onder de verwachtingen.

Alleen iPads deden het met 9,40 miljard dollar beter dan verwacht. De inkomsten uit andere producten vielen met 13,48 miljard dollar flink tegen, een daling van 8,3 procent op jaarbasis.

Aan diensten ontleende Apple 20,77 miljard versus 20,67 miljard geschat, een stijging van 6,4 procent op jaarbasis.

De lagere opbrengst was al voorspeld. Apple waarschuwde in november al dat leveringen van de iPhone 14 Pro en Pro Max onder druk stonden vanwege coronabeperkingen bij zijn Foxconn-faciliteit in China.

De laatste keer dat de iPhone-verkoop daalde, was in de periode augustus-oktober in 2020, maanden na de COVID-19-pandemie.

Apple heeft anders dan andere techbedrijven nog geen ontslagen aangekondigd.

Vandaag werd ook bekend dat Evans Hankey, de opvolger van ontwerper Jony Ive, Apple gaat verlaten Apple leek eerst naarstig op zoek te zijn naar een geschikte opvolger, maar lijkt daar nu vanaf te zien.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *