Facebook en Twitter verliezen bijna een half miljoen Nederlandse gebruikers

Facebook en Twitter verliezen bijna een half miljoen Nederlandse gebruikers


Facebook en Twitter verliezen bijna een half miljoen Nederlandse gebruikers. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 7000 Nederlanders door Newcom. Van alle sociale media daalde het gebruik van Twitter het sterkst: van 3,5 miljoen naar 3,1 miljoen, een afname van 13 procent.

In de dertien jaar dat Newcom dit onderzoek uitvoert hebben de onderzoekers maar één keer eerder een dergelijk grote daling gezien. Dat was in 2019 toen er veel te doen was over het nepnieuws.

Het zijn meer vrouwen dan mannen die afhaken bij Twitter. Twitter verliest vooral hoogopgeleide vrouwen van 20 t/m 39 jaar. Er valt duidelijk een link te leggen naar de polarisatie in de samenleving. Veel Twitter-afhakers zijn klaar met het negatieve sentiment.

Van de afgehaakte Twittergebruikers vindt 34 procent ‘een ander platform leuker’, 27 procent zegt zich ‘er niet meer thuis te voelen’ en nog eens 27 procent zegt dat Twitter hen ‘te weinig oplevert’.

Het Facebook-gebruik nam met 5 procent af, naar 9,9 miljoen Nederlanders. Met name jongeren gaken af. Facebook verliest vooral gebruikers van 15 t/m 29 jaar. Voor dertigers en
veertigers levert Facebook gewoonweg te weinig op.

Het totaal aantal gebruikers van social media onder 15 jaar en ouder is gegroeid naar 14,1 miljoen gebruikers

Het gebruik van TikTok is met 34 procent gegroeid. TikTok groeide in 2022 vooral onder 40-plussers, maar ook onder twintigers en jong dertigers neemt het gebruik toe.

Ook Snapchat en Instagram kregen er meer Nederlandse gebruikers. Het dagelijkse gebruik van Instagram onder jongeren neemt intussen wel af.

Instagram telt nu 7,8 miljoen gebruikers in ons land, LinkedIn heeft er 5 miljoen, Pinterest 4,6 miljoen, TikTok 4 miljoen en Snapchat 3,9 miljoen.

Nieuwkomer BeReal heeft nu 1,3 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan 800.000 gebruikers die de app dagelijks gebruiken.

Onder de berichtenapps blijft WhatsApp veruit de grootste met 13,3 miljoen Nederlanders. Telegram blijft steken op 1,7 miljoen. Ook Discord groeit weinig meer in Nederland (1,5 miljoen) en het gebruik van Signal neemt zelfs af (785.000).

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *