Extreme compensatie van je serieuze geneuzel

Extreme compensatie van je serieuze geneuzel

Ik ben opgegroeid in Breda en daar plofte in deze carnavalsmaand februari altijd een krantje op de mat waardoor ik als jong ventje bijna in mijn broek pizte van het lachen: ‘De Kontklopper’.

In De Kontklopper lezen de inwoners van ‘Kielegat’ in de carnavalsweek al het belangrijke nieuws over hun stad, en die krant is als enige krant van het jaar geschreven in plat Bredaos. Met koppen boven artikelen als:

‘De raod van elluf ziet dikkuls dubbel’

‘Carnaval, hoe moes daddok alwir?’

En een advertentie van de lokale Albert Heijn met als slogan:

‘Meej zukke prijzen kunde oew karreke gerus dubbel inloaje!’

Wij waren import dus ik voelde carnaval nooit echt, maar voor bovenderivierenmensen zoals ik is er nog een ander verkleedfeest. En dat is natuurlijk koningsdag. En wie koningsdag niet voelt kan ook altijd nog naar het voetbalstadion of het café als Oranje speelt, met een Zeeuws meisje-klederdrachtmuts op je hoofd, een oversized zonnebril op je neus in de vorm van een oranje fiets en een rood-wit-blauw geschminkt porem. Of je gaat naar een themafeestje van je beste vriendin, die in de uitnodiging aan de gasten heeft gevraagd om te komen in een jaren ’60 plateauzolen-outfit.

Mijn Italiaanse vrouw Chiara verbaasde zich toen ze pas in Nederland was over de obsessie van veel Nederlanders met zichzelf verkleden en vervolgens he-le-maal los te gaan. Iedere kans om compleet uit onze spijker te gaan, pakken we aan.

Sinds ze me daarop wees, zie ik het ook. En sindsdien vind ik het contrast met hoe serieus diezelfde Nederlanders zich op hun werk gedragen hilarisch.

In de werkstand zijn Nederlanders namelijk nogal van de inhoud. Neem ondernemers: als die marketing gaan doen, dan zijn ze bloedjeserieus, humorloos en hun content smaakt zo droog als een pak Brinta dat je rechtstreeks uit de doos in je beck leegschudt.

Nederlandse ondernemers denken dat je alleen maar serieus genomen wordt als je serieus doet.

Ze verkopen de inhoud, en vinden emotie ondergeschikt. Want ze hebben zichzelf ervan overtuigd dat klanten rationele beslissingen nemen.

Heel onnatuurlijk gedrag, want ieder mens weet dat we allemaal emotionele diertjes zijn. Om hun rare gedrag uit te balanceren trekken Nederlanders in het weekend zo vaak mogelijk een Tiroler lederhose aan of een Star Wars cosplay-kostuum aan en gaan compleet naar de whoepsie, of gaan naar het voetbalstadion om keihard te schreeuwen voor 11 random gasten die toevallig het goede shirtje aan hebben.

Dat serieuze gedoe beperkt ook je inkomsten. Ondernemers realiseren zich dat niet. Maar hoe meer jij bereid bent om jezelf toestemming te geven om je prijzen te verhogen zonder dat er nog een rationele relatie is met de dienst die je verkoopt, hoe meer je kunt verdienen.

Dus als je veel hogere tarieven wilt kunnen vragen, verkoop dan geen diensten, trainingen of adviezen maar verkoop JEZELF.

Want je klanten gaan veel beter op de versie van jou die je in het weekend bent dan op de versie in werkkleding. Ze voelen je veel meer als je ze verrast en amuseert.

Misschien vind je het een ongemakkelijk idee om dat in werktijd te doen. Of weet je niet precies hoe.

Stel dat je bereid bent om je comfortzone uit te rekken, dan heb ik 8 formules om jezelf te verkopen. Die kun je gebruiken als je bereid om de stap te maken om jezelf niet meer te zien als dienstverlener, niet als marketeer, maar als performer.

Als je de gok wilt wagen, dan krijg je aanstaande maandag mijn 8 formules in de bus. Tenminste, als je Member bent van Het Lab. Ben je nog niet een van ons, sluit je dan nu aan:

https://www.schrijvenvoorinternet.nl/membership-het-lab

Doe eens gek, droogstoppel.

Aartjan van Erkel

« Vorige: Je bent geen dienstverlener, je bent geen marketeer, je bent een…

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *