Eerste raketlancering vanuit West-Europa mislukt | Tech

Eerste raketlancering vanuit West-Europa mislukt | Tech

De eerste lancering van een ruimteraket vanuit West-Europa is na een foutloze start alsnog mislukt. Ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit probeerde maandagavond met een Boeing 747 negen satellieten de ruimte in te krijgen.

Lange tijd leek de missie goed te gaan. Zo steeg het vliegtuig met daaronder de raket om 23.17 uur (Nederlandse tijd) zonder problemen op vanaf Newquay in het zuidwesten van Engeland.

Het vliegtuig, de Cosmic Girl, bereikte boven de Atlantische Oceaan een hoogte van 10 kilometer. Iets na middernacht liet het vliegtuig de LauncherOne-raket met daarin de negen satellieten los.

Ook de vlucht van de raket leek goed te gaan, maar plots ging het mis. “Het lijkt dat we met een afwijking te maken hebben, waardoor we niet in een baan om de aarde kunnen komen”, zei Virgin Orbit op Twitter over de problemen.

De raket en satellieten gingen door de technische problemen verloren. Volgens de Britse ruimtevaartorganisatie zijn ze boven de Atlantische Oceaan verbrand of uiteengevallen. Het vliegtuig dat de raket lanceerde, landde met de bemanning probleemloos terug op aarde.

Ruimtevaartdeskundigen keken reikhalzend uit naar de lancering. Raketten die richting de ruimte gaan worden meestal gelanceerd vanaf lanceerbases als Cape Canaveral (VS), Bajkonoer (Kazachstan) of Kourou (Frans-Guyana).

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *