EDAY 2022: ‘Kite groen alternatief voor windturbines’

EDAY 2022: ‘Kite groen alternatief voor windturbines’


De Delftse start-up Kitepower is een crowdfundingactie gestart om het nalatenschap van Wubbo Ockels voort te zetten. Een vlieger die met een lijn verbonden is aan een lier in een zeecontainer zou honderdvijftig huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. CEO Johannes Peschel: “We kunnen veel sneller innoveren.”

Door JAN LIBBENGA

In een grote loods niet ver van de TU Delft toont Peschel de reusachtige vlieger die 100 kW per jaar moet genereren. Daarnaast ligt een opgevouwen exemplaar in een buitenformaat draagtas. De bijbehorende container met de eigenlijke generator is wat groter uitgevallen, maar goed verplaatsbaar.
Het systeem bestaat uit een kite die met een lier verbonden is aan een generator. De kite cirkelt in achtjes, waardoor energie wordt opgewekt. Er zijn inmiddels diverse pilots mee gedraaid, onder meer op Aruba, waar de vlieger energie zou kunnen leveren aan huizen die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.
Peschel was een enthousiast vliegeraar toen hij zijn arm brak. In het ziekenhuis besloot hij zijn hobby op een andere manier voort te zetten. Dat bracht hem op het spoor van astronaut Wubbo Ockels, die in Delft een energieopwekkende laddermolen had ontwikkeld. Hoog in de atmosfeer is de wind krachtiger. De energie in wind schaalt met de derde macht en die kun je benutten, meende Ockels.

Langere levensduur
Vooralsnog richt Kitepower zich op nichemarkten, zoals festivals en andere evenementen die tijdelijk stroom nodig hebben. Het installeren van het systeem kost nog geen halve dag. De vlieger maakt niet heel veel lawaai en Peschel heeft nog maar weinig impact op de vogelpopulatie gezien, “al moeten we dat beter onderzoeken”.
Het bedrijf ziet grote kansen voor microgrids: lokale energiesystemen die onafhankelijk kunnen functioneren. Op dit moment wordt die markt nog steeds gedomineerd door dieselgeneratoren, maar de mobiele containers van Kitepower vormen een duurzaam alternatief. De afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf samengewerkt met het ministerie van Defensie om de power units militair in te kunnen zetten in moeilijk bereikbare en onherbergzame gebieden.
‘Vliegerstroom’ zou uiteindelijk breder kunnen worden ingezet. Het aantal windmolens groeit en de levensduur ervan is dertig tot veertig jaar, wat betekent dat het grootste deel rond 2050 vervangen moet worden. “Ons systeem bestaat uit negentig tot 95 procent minder materiaal dan vergelijkbare windmolens, de levensduur is langer en reparaties zijn goedkoper.”

Om de markt te betreden, heeft Kitepower een investering van zevenhonderdduizend euro nodig. Dat geld hopen ze op te halen via crowdfundingplatform Crowdcube. Eerder haalde het bedrijf op deze manier 4,1 miljoen op.
Kitepower is zeker niet het eerste Nederlandse bedrijf dat stroom in de lucht wil genereren. Ampyx Power lukte het ondanks dertien jaar ontwikkelen van prototypes niet om commerciële modellen op de markt te brengen en ging failliet. “Ik heb heel veel respect voor wat ze hebben gedaan”, zegt Peschel. “Maar hun systeem was te ingewikkeld.”
De CEO ziet de toekomst van zijn bedrijf toch vooral op het gebied van de aansturende software en minder in het ontwikkelen van vliegers. Dat kunnen partners misschien veel beter. “Deze vliegers moet je na een jaar vervangen wegens slijtage. Maar ze zijn goedkoop en dat betekent dat je, anders dan bij windmolens, ook veel sneller kunt innoveren.”

Bedrijf: Kitepower
Activiteit: ontwikkeling van mobiele energiesystemen
Kantoor: Delft
Aantal werknemers: 12
Next step: commerciële uitrol

Dit artikel verschijnt ook in het oktobernummer van Emerce magazine #191.

 

 

Source link

2 reacties op “EDAY 2022: ‘Kite groen alternatief voor windturbines’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.