De race om generatieve AI in zoekmachines is begonnen

De race om generatieve AI in zoekmachines is begonnen

Alsof hun leven er van afhing, kondigden Google, Microsoft en Baidu deze week integraties aan van GPT-technologie. De zoekmachine moet vragen van gebruikers beter beantwoorden dan een traditionele zoekmachine.

Bij Microsoft verschijnen de resultaten van de GPT-software op de desktop en bij de browser Edge in een rechterbalk, naast de reguliere zoekresultaten. Er komt ook een Chat-interface om vragen te stellen.

De software is volgens Microsoft niet gebaseerd op het huidige ChatGPT, maar op een ‘volgende generatie’. Eerder ging het al gerucht dat Microsoft GPT-4 wilde gebruiken in Bing.

Tijdens de nieuwsbriefing gisteren demonstreerde Yusuf Mehdi, Chief Marketing Officer van Microsoft, hoe de AI-gedreven zoekmachine ook het online winkelen gemakkelijker kan maken. Hij liet zien hoe Bing bijvoorbeeld kon inschatten of een bepaald type stoel achterin een auto zou passen door webgegevens over iemands voertuigafmetingen en over het betreffende winkelproduct te combineren.

Later vroeg Mehdi de zoekmachine ook om drie stofzuigers voor huisdieren te vergelijken en de voor- en nadelen van elk model op te sommen.

Google lanceerde afgelopen week ‘Bard’ als antwoord op ChatGPT. De chatrobot maakt gebruik van de zogenoemde LaMDA-technologie, die Google twee jaar geleden al heeft voorgesteld. Bard probeert de brede kennis van de wereld te combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze taalmodellen, schrijft CEO Sundar Pichai in een blogbericht. De eerste versie draait trouwens op een lichtere versie van LaMDA.

Voorlopig hebben alleen enkele vertrouwde testers toegang, maar in de komende weken zullen meer gebruikers toegelaten worden.

Ook werkt Google aan projecten als de beeldengenerator Imagen en een muziekgenerator MusicLM die muziek componeert op basis van enkele sleutelwoorden.

Google zou verder ongeveer 400 miljoen dollar investeren in de startup Anthropic, xdie ook werkt aan een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf werd in 2021 opgericht door ex-medewerkers van OpenAI.

Anthropic heeft zijn AI-chatbot, genaamd Claude, nog niet vrijgegeven voor het publiek, maar wil de toegang in de komende maanden gaan uitbreiden.

Het Chinese Baidu rondt al in maart interne tests af van een ChatGPT-achtig project genaamd Ernie Bot.

Ernie is een groot AI-aangedreven taalmodel dat in 2019 is geïntroduceerd. Het is geleidelijk gegroeid om allerlei taken uit te voeren, waaronder taalbegrip, taalgeneratie en het genereren van tekst naar beeld.

Baidu, de Chinese Google, zou het als zelfstandige applicatie lanceren, maar geleidelijk willen integreren in zijn zoekmachine.

ChatGPT, het grote voorbeeld, is niet beschikbaar in China, maar sommige gebruikers hebben tijdelijke oplossingen gevonden om toch toegang te krijgen tot de dienst.

Googles Sundar Pichai schijnt onaangenaam verrast te zijn geweest door het onverwachte succes van ChatGTP, aangezien het alle ontwikkelingen van Google op het gebied van kunstmatige intelligentie gedateerd maakte. Naar verluidt kregen de ontwikkelaars opdracht om snel met een alternatief te komen.

Of de vroege integratie van deze technologie wel zo verstandig is, zal nog moeten blijken: als zoekhulpje is GTP tot nu toe niet erg betrouwbaar gebleken. De technologie staat duidelijk nog in de kinderschoenen en zou kunnen leiden tot flinke teleurstellingen.

 

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *