Datalimiet voor Starlink gebruikers

Datalimiet voor Starlink gebruikers

‘Shit, mijn databundel is op!’ Een kreet die we tegenwoordig steeds minder vaak horen. Zeker wanneer je gebruik maakt van een vaste internetverbinding. De beperkende factor is nu hooguit nog de bandbreedte, niet het datagebruik. Voor klanten van Starlink gaat dat binnenkort veranderen. Die krijgen vanaf december, vooralsnog alleen in de VS en Canada, te maken met een datalimiet. Die is met 1 Terabyte per maand weliswaar redelijk ruim bemeten, maar toch.

1TB data voor de piekuren

De datalimiet geldt overigens niet de hele dag. Het werkt als volgt. Klanten van Starlink krijgen vanaf volgende maand 1 TB data die ze tijdens de zogenoemde piekuren (van 7 uur in de ochtend tot 11 uur in de avond) kunnen gebruiken. Starlink noemt dat de ‘Priority Access’ data. Alles wat aan data buiten die uren verbruikt wordt, telt dus niet mee bij die 1 TB limiet.

Klanten die de limiet bereiken worden voor de rest van de maand tijdens de piekuren terug gezet naar ‘Basic Access’ en op extreem drukke moment wordt hun data met de laagst mogelijke prioriteit verwerkt. Priority Acces bijkopen kan ook, dat kost straks 25 dollarcent per Gigabyte.

10 procent van de gebruikers

Volgens Starlink gaat de maatregel, die onderdeel uitmaakt van de nieuwe Fair Use Policy (FUP), niet heel veel klanten treffen. De satelliet internetprovider spreekt over minder dan 10 procent van alle gebruikers.

Daarmee lijkt de datalimiet vooral bedoeld te zijn om extreme datagebruikers een beetje tot de orde te roepen. Precies zoals (mobiele) internetproviders dat hier vroeger ook heel vaak deden. FUP’s bestaan overigens nog steeds, maar ze worden slechts in uitzonderlijke gevallen toegepast om klanten tot de orde te roepen, bijvoorbeeld door het sturen van een rekening voor ‘buiten de bundel gebruik’.

Tarieven verlaagd, ‘Gratis’ internet voor Oekraïne

Hoewel het, voor exorbitant gebruik, best te billijken is, past het instellen van een datalimiet past niet echt bij de meest recente aanpassingen die Starlink doorgevoerd heeft. Ok, onlangs klaagde eigenaar Musk wel dat hij graag geld wil zien voor het ‘gratis’ uitdelen van Starlink abonnementen in de Oekraïne, maar die klacht trok hij snel weer in toen de halve wereld haar verbazing daarover had duidelijk gemaakt.

Maar kijkend naar de afgelopen maanden, dan heeft Starlink haar dienstverlening juist verrijkt, met meer bandbreedte, en de tarieven, in veel landen, verlaagd. Dat was op zich ook wel nodig, want Starlnk is niet bepaald goedkoop. Natuurlijk, als je ergens woont waar totaal geen internetdekking is, dan is Starlink een prima alternatief. De dienst wordt echter ook als breedband internetservice aangeboden in landen waar wél voldoende alternatieven zijn. En dan is Starlink een dure oplossing. Hoe dan ook, ze waren op de goede weg dus, daar bij Starlink. De datalimiet is hopelijk een (tijdelijke) hickup in die strategie.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *