Contacten van kind met vogelgriep in Cambodja niet besmet met H5N1 | Buitenland

Contacten van kind met vogelgriep in Cambodja niet besmet met H5N1 | Buitenland

De angst voor een serieuze uitbraak van vogelgriep onder mensen door het overlijden van een elfjarig Cambodjaans meisje lijkt tot nu toe niet gegrond. De vader van het kind testte ook positief op het virus H5N1, maar elf andere personen met wie ze contact had niet.

Een aantal van deze mensen vertoonde volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel griepverschijnselen, maar die werden niet veroorzaakt door het gevreesde virus.

De vader van het meisje had geen fysieke klachten. Hij verblijft nog steeds in isolatie in een ziekenhuis. Het was in Cambodja het eerste geval van vogelgriepinfectie bij een mens sinds 2014.

Deskundigen zijn bang dat het virus, dat wereldwijd met regelmaat toeslaat onder (water)vogels, zich aanpast aan zoogdieren en daarna ook een gevaar wordt voor mensen. Onlangs zijn besmettingen vastgesteld onder zeeleeuwen, wasberen, vossen, beren en marters.

Volgens de WHO is de overdracht van H5N1 van mens op mens zeer ongebruikelijk. In Cambodja is het onderzoek naar hoe vader en dochter het virus hebben opgelopen nog aan de gang. In de omgeving van hun woning zouden de afgelopen weken grote aantallen wilde vogels dood zijn aangetroffen.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *