Chinese ministerie keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af | Buitenland

Chinese ministerie keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af | Buitenland

China heeft zondag zijn “ernstige afkeuring” uitgesproken over het uit de lucht schieten van een ‘spionageballon’ door de Verenigde Staten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd dat ze het recht hebben om passend te reageren. Wat de eventuele reactie zal zijn werd niet bekendgemaakt.

In de verklaring noemt het ministerie het gebruik van geweld door de Verenigde Staten “een overduidelijke overreactie”. Die zou in strijd zijn met internationale praktijken. Zo lieten de VS niet van tevoren aan China weten dat de ballon zou worden neergehaald, toen die beslissing eenmaal genomen was.

De Chinese ballon ter grootte van drie bussen vloog dagenlang boven de VS. Volgens China ging het om een afgedreven weerballon maar de VS gaan uit van een spionageballon.

Zaterdag werd de ballon boven de Atlantische Oceaan neergehaald. De Amerikaanse president Joe Biden had woensdag al toestemming gegeven om de ballon uit de lucht te schieten. De neergeschoten ballon is terechtgekomen ten oosten van de badplaats Myrtle Beach, in de staat South Carolina. De brokstukken zullen worden opgevist en onderzocht.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *