Beleggen via DeGiro? 3 Tips van Onze Experts

Beleggen via DeGiro? 3 Tips van Onze Experts

Hoewel het internet niet alleen positieve dingen heeft gebracht, heeft het wel een hele hoop dingen een stuk makkelijker en toegankelijker gemaakt. Dit geldt bijvoorbeeld dubbel en dwars voor beleggen. Waar je hiervoor vroeger aan de telefoon moest hangen met een broker, kun je tegenwoordig met één muisklik of tik op je telefoonscherm aandelen kopen en verkopen.

Voordat je dit kunt doen, moet je echter wel eerst een beleggingsplatform uitkiezen. Er zijn tal van programma’s en websites waarmee je online kunt beleggen, en deze hebben natuurlijk allemaal zo hun voor- en nadelen. In dit artikel zoomen we in op het platform DeGiro. We leggen je niet alleen uit wat de sterke en zwakke punten van DeGiro zijn, maar geven je ook enkele tips over beleggen via dit platform. Lees dus gauw verder als jij snel aan de slag wil met beleggen via DeGiro!

Wat is DeGiro? Basisinformatie

DeGiro is, zoals ik in de inleiding van dit artikel al heb laten vallen, een online beleggingsplatform. Dat wil simpelweg zeggen dat het een website en app is waarmee je online kan handelen in effecten (dat wil zeggen: financiële producten, zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties). Door deze zo goedkoop mogelijk in te kopen en zo duur mogelijk weer te verkopen, kun je winst maken.

Er zijn verschillende soorten effecten waarin je kunt handelen. DeGiro biedt de volgende financiële producten aan: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, trackers, opties, futures en tot slot hefboomproducten. Dat zijn dus nogal wat producten die je via dit platform kunt kopen en verkopen. Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, zijn via DeGiro helaas niet te (ver)kopen. Wil je je daarop richten, dan is DeGiro voor jou dus niet de beste optie.

Zoals de naam misschien al wel doet vermoeden, is DeGiro een Nederlands bedrijf. DeGiro BV is gevestigd in Amsterdam, en is opgericht door vier voormalig medewerkers van de Binck Bank. Inmiddels is het echter overgenomen door een Duits bedrijf, dat 100% van de aandelen van het bedrijf bezit. Desalniettemin blijft het een in Nederland gevestigde onderneming.

Dat betekent dat zowel de Nederlandse als Europese wetgeving op DeGiro van toepassing is. Dat is positief, want dit betekent concreet dat er veel controle en supervisie plaatsvindt door de bevoegde autoriteiten. Hierdoor wordt er dus op gelet dat DeGiro zorgvuldig met je geld omgaat en zich netjes aan de regels houdt, en dat is natuurlijk wel een aangename gedachte.

“Het is wel zo fijn om te weten dat er iemand een oogje op jouw geld houdt…”

Wat zijn de voordelen van DeGiro?

Ieder beleggingsplatform heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen, en aan de hand daarvan kun je besluiten wat het beste platform voor jou is. Ik kan je het antwoord op die vraag helaas niet geven, omdat het helemaal afhangt van wat jouw voorkeuren zijn. Wel kan ik je die voor- en nadelen haarfijn uitleggen, zodat jij zelf een goede beslissing kan maken. Dat ga ik daarom nu doen, beginnend met de belangrijkste voordelen van DeGiro.

Allereerst is het relatief goedkoop om te handelen via DeGiro. Het platform rekent namelijk relatief lage transactiekosten. Transactiekosten zijn de kosten die je per koop en/of verkoop moet betalen aan het platform, en dat is de manier waarop het platform winst maakt. Hoe lager die kosten zijn, hoe meer je zelf overhoudt. Daarom is dit natuurlijk een primair voordeel van DeGiro.

“Bij DeGiro hoef jij je niet blauw te betalen om de zakken van de CEO te vullen!”

Een ander belangrijk voordeel is dat je iDeal kan gebruiken om extra geld in te leggen. Aangezien veel Nederlanders niet eens een creditcard hebben, is dat natuurlijk wel zo handig. Sowieso is het platform van DeGiro erg gebruiksvriendelijk; iedere beginnende belegger moet er met niet al te veel moeite uit kunnen komen, iets wat niet van ieder platform kan worden gezegd.

Tot slot moet worden vermeld dat DeGiro een vrij groot en divers aanbod van financiële producten biedt. Ik heb zojuist al de verschillende soorten producten opgenoemd die je via DeGiro kunt verhandelen, en ook binnen die productsoorten is het aanbod vrij uitgebreid. Als jij op zoek bent naar een specifiek product, zal DeGiro het dus waarschijnlijk wel aanbieden!

Wat zijn de nadelen van DeGiro?

De hiervoor genoemde voordelen klinken natuurlijk erg goed, en hebben je misschien wel erg enthousiast gemaakt voor DeGiro. Net als elk ander platform heeft DeGiro echter ook enkele nadelen, waar je vanzelfsprekend ook van op de hoogte moet zijn voordat je kan besluiten of dit het juiste beleggingsplatform voor jou is. Deze zal ik daarom hieronder bespreken.

Allereerst is een belangrijk nadeel van DeGiro dat dit platform, zoals ik eerder al even zei, geen cryptocurrencies aanbiedt, zoals Bitcoin, Ethereum en Dogecoin. Aangezien steeds meer mensen hierin geïnteresseerd raken, mede door de grote bedragen die sommigen met crypto’s weten te verdienen, is dat natuurlijk wel een beetje jammer.

“Als jij de volgende crypto-miljonair wil worden, dan gaat dat je met DeGiro niet lukken.”

Daarnaast zijn de tools voor rapportage en analyse een beetje beperkt bij DeGiro. Sommige platforms bieden je uitgebreide statistieken en analyses van jouw handelsgedrag en producten, die jij dan weer kan gebruiken om betere handelsbeslissingen te maken. DeGiro doet dit helaas niet. Dat is jammer, maar vooral voor ervaren beleggers, want beginners weten vaak toch al niet wat ze met die data aan zouden moeten.

Hoewel deze nadelen zeker het vermelden waard zijn, zijn ze natuurlijk ook weer niet het einde van de wereld. DeGiro biedt een aantal belangrijke voordelen, en de meeste beleggers kunnen heel weinig met uitgebreide statistieken. De enige écht goede reden om DeGiro niet te proberen, is als je in crypto’s wil gaan handelen.

Beveel ik DeGiro aan als beleggingsplatform?

Als je tot hier hebt gelezen, voel je mijn conclusie waarschijnlijk wel aankomen, maar voor de volledigheid zeg ik het nog een keertje: ik zou DeGiro zeker aanbevelen als beleggingsplatform. Het is een platform dat gebruiksvriendelijk en divers is, en dat bovendien niet te veel geld vraagt voor haar diensten. Een aanrader dus!

Ik zeg het nog maar een keer: als je graag in crypto’s wil handelen, dan is DeGiro voor jou niet het platform dat je zoekt, want die optie heb je bij dit beleggingsplatform niet. Liggen daar dus meer je beleggingsinteresses, dan raad ik je aan om eens verder te kijken op deze site, waarop we diverse andere platformen bespreken die wél geschikt zijn voor de handel in crypto’s.

Waar moet ik op letten bij beleggen via DeGiro? 3 tips van onze experts

Het juiste platform kiezen is belangrijk, maar het is slechts één van de belangrijke keuzes die je moet nemen als je wilt gaan beleggen. Om je nog wat verder op weg te helpen, zal ik je nog enkele beleggingstips van experts meegeven, zodat jij weet hoe je te werk moet gaan, en welke valkuilen je moet vermijden om succesvol te zijn! Het gaat om de volgende tips:

  • Leg nooit meer in dan je bereid bent om kwijt te raken
  • Verdiep je in de producten die je overweegt te kopen
  • Verspreid het beleggingsrisico

Tip 1: Leg nooit meer in dan je bereid bent om kwijt te raken

Deze tip lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk zie je dit zó vaak misgaan. Als mensen geld verliezen op de beurs, hebben ze vaak het idee dat ze dat koste wat het kost terug moeten verdienen. Hierdoor gaan ze veel meer geld inleggen dan ze eigenlijk kwijt kunnen, en als ze dan nogmaals hun geld verliezen, dan komen ze dus in geldproblemen.

Het is dus écht belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. Zorg altijd dat je in ieder geval genoeg overhoudt om in je levensonderhoud te kunnen (blijven) voorzien en je schulden kan betalen. Beleggen blijft ergens namelijk toch een soort van gokken, en bij gokken is er altijd de kans dat je verkeerd gokt, en alles kwijtraakt wat je hebt ingelegd.

Denk ook nooit dat je écht zeker weet dat je ergens winst op gaat maken. Zelfs als je je huiswerk heel goed hebt gedaan, en al flink wat ervaring hebt met beleggen, kan het uiteindelijk tegenvallen. Beleggen is bijzonder onvoorspelbaar, zo onvoorspelbaar dat zelfs professionele beleggingsadviseurs geregeld een grove fout maken. Ook als je denkt dat je het zeker weet, moet je dus écht niet meer inzetten dat je kan missen.

“Aandelen zijn zo onvoorspelbaar, dat een gorilla die op willekeurige knopjes drukte al eens de AEX versloeg!”

Tip 2: Verdiep je in de producten die je overweegt te kopen

Iets wat je op beleggingsmarkten nogal vaak ziet, is kuddegedrag. Omdat een paar mensen iets interessant vinden, gaat de prijs omhoog, en volgen er meer en meer mensen die benieuwd zijn waarom die prijs zo stijgt, waardoor de prijs alleen nog maar verder stijgt. Uiteindelijk blijkt er dan soms helemaal niet zoveel aan de hand te zijn, en keldert de koers na een tijdje ineens explosief, en is iedereen (een groot deel van) zijn geld kwijt.

Het is daarom belangrijk om altijd zelf te blijven nadenken over de producten die je koopt. Als jij interesse hebt in aandelen van een bedrijf, lees dan eerst flink wat over dat bedrijf, over de toekomstplannen en de resultaten uit het verleden van die onderneming. Pas als dat er allemaal veelbelovend uitziet, zou ik je aanraden om een deel van je geld erin te stoppen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor aandelen, maar voor alle financiële producten en de achterliggende bedrijven, landen, grondstoffen of wat dan ook.

“Je moet niet van een brug springen omdat een hoop andere beleggers dat doen. Kijk eerst eens goed naar beneden!”

Om jezelf wat werk te besparen, kun je ook investeren in wat je al goed kent. Wanneer er een bepaalde sector is die jij goed kent, bijvoorbeeld omdat je daar in het verleden werkzaam bent geweest, dan ligt het natuurlijk voor de hand om aandelen in die sector te kopen, omdat je die markt waarschijnlijk beter kunt beoordelen en voorspellen. Maak gebruik van je unieke kennis!

Overigens moet je daar natuurlijk niet te ver in gaan, want dan kan het illegaal worden. Als jij bij een bepaald bedrijf werkt, en je weet dat er binnenkort grote beslissingen genomen zullen worden die effect kunnen hebben op de aandelenprijs, dan mag je daar niet naar handelen, in ieder geval niet voordat deze kennis naar buiten is gebracht. Doe je dat wel, dan heet dat insider trading, en daar kunnen gevangenisstraffen voor worden uitgedeeld.

Tip 3: Verspreid het beleggingsrisico

Zoals ik eerder al zei, zit er onvermijdelijk een element van gokken in beleggen, en is het dus altijd mogelijk dat een belegging tegenvalt en jij al je geld kwijtraakt. Daar is helaas niets aan te doen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je niet in één klap al je geld kwijtraakt als je een keer een verkeerde beslissing maakt. Dit doe je door het beleggingsrisico te spreiden.

Dit wordt ook wel het diversifiëren van je portfolio genoemd, en eigenlijk is het iets heel simpels; het houdt in dat je niet alleen in één product, maar in verschillende producten belegt. Een tegenvaller blijft dan vervelend, maar omdat je niet al je geld op één aandeel of obligatie had ingezet, blijft de schade een beetje beperkt, en heb je nog andere producten waarmee je mogelijk je geld kan terugverdienen.

“Risico lopen is onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat je ook onnodig risico hoeft te lopen!”

Het is hierbij ook van belang om op verschillende sectoren en landen in te zetten. Als jij bijvoorbeeld aandelen hebt bij vijf verschillende bouwbedrijven, en vervolgens stort die hele markt in, dan raken in één keer alsnog ál je aandelen hun waarde kwijt. Als je echter ook nog aandelen in, ik zeg maar wat, een supermarkt en een vervoersbedrijf had, dan is de klap al een stuk minder heftig.

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *