Belangstelling voor Twitter-kloon Mastodont neemt toe

Belangstelling voor Twitter-kloon Mastodont neemt toe


Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen en CEO is geworden, is de belangstelling voor het gedecentraliseerde sociale (open source) netwerk Mastodont sterk toegenomen. Kennelijk heeft niet iedereen vertrouwen in het leiderschap van Musk.

Op vrijdag, de dag nadat de overname was voltooid, kreeg het platform meer dan 70.000 nieuwe aanmeldingen. En dit weekend zag de officiële Mastodon mobiele app een recordaantal downloads.

Mastodon begon in maart 2016. Net als bij Twitter kun je andere gebruikers volgen en berichten posten die kunnen worden geliked en geretweet (of ‘teted’, in Mastodon-jargon), hashtags gebruiken, media delen en meer.

Maar in tegenstelling tot Twitter is Mastodon een gedistribueerd sociaal netwerk waar gebruikers zich aanmelden op individuele servers of knooppunten, elk met een eigen thema, regels, taal en moderatiebeleid. De populairste server is momenteel mastodon.social, met 817.219 gebruikers. De nummer twee is de Japanse serverpawoo.net met 766.399 gebruikers.

Mastodon werkt op het web of mobiel, onder meer met eigen mobiele apps. Daarnaast kan men kiezen uit apps met namen als Tootle, Metatext, Mast, tooot, Toot!, Mastoot, Twidere X, Mercury voor Mastodon, Tootoise, Tootter voor Mastodon, Stella en meer.

Het is niet gezegd dat fanatieke Twitteraars nu massaal gaan overstappen. Dat is tot nu toe ook niet gelukt met veel conservatieve Twitter klonen die na de Twitter ban van Donald Trump opkwamen.

Foto Sergiodlarosa (cc)

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *